Index Vakbarát Hírportál

Kidobta újszülött csecsemőjét egy társasház ablakából egy édesanya

2024. február 15., csütörtök 21:32

Eljárást indított a rendőrség egy nő ellen, aki tavaly karácsonykor egy életképes gyermeknek adott életet egy józsefvárosi társasházban. A gyanú szerint az újszülöttet kidobta az ablakon a belső világítóudvarra. A kislány holttestét egy hónappal később találták meg.

Fülöp Gergely, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 22 éves nőt 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják – adta hírül az MTI. 

Tájékoztatása szerint a gyanúsított eltitkolta a terhességét, bő ruhákat hordott, rokonai így nem gyanakodtak arra, hogy gyermeket vár. 2023 december 26-án, a szülés előtt családtagjai mentőt hívtak hozzá erős fájdalmai miatt, de ő nem engedte magát megvizsgálni, azt állította, hogy vesegörcse van.

A vizsgálat adatai alapján a nő aznap szülte meg a kislányt a fürdőszobában, majd a hat méter magasan lévő ablakon át a használaton kívüli, lomokkal teli világítóudvarra dobta. Az orvosszakértő megállapította, hogy a gyermek életképesen jött a világra, halálát kihűlés, illetve az elvágott köldökzsinór csonkján át bekövetkezett erős vérzés okozta.

Az újszülött holttestét 2024. január 27-én találták meg a józsefvárosi gangos társasház világítóudvarában, miután az egyik szomszéd jelentette, hogy erős, kellemetlen szagot érez.

A gyanúsított nőt elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá annak megállapítására, hogy felmérhette-e tette súlyát és következményeit; a szakemberek szerint mentálisan ép, így büntethető. Meggyanúsítása után a nőt igazságügyi nőgyógyász szakértő is megvizsgálta, így bizonyossá vált, hogy szült a bűncselekmény időpontjában.

Szerdai kihallgatásán nem ismerte be tettét, nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. A BRFK kezdeményezte a nő letartóztatását.

Rovatok