Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: Ha Novák Katalin megindokolja a döntését, ma is köztársasági elnök lenne

2024. február 15., csütörtök 18:00

A köztársasági elnöki lemondásáról, a botrányt kiváltó kegyelmi ügy hátteréről, a kormányoldalon kialakult politikai válságról és az ellenzék lehetőségeiről is beszélgettünk Schiffer András ügyvéddel, egykori LMP-s politikussal.

„Azért az viszonylag ritka, hogy amikor egy kormánynak alkotmányozó többsége van a parlamentben, és rendíthetetlennek tűnő támogatottsága a közvélemény-kutatások alapján, akkor belpolitikai válság alakuljon ki. Márpedig most abban van Magyarország, egy belpolitikai válságban” – értékelte az elmúlt időszak történéseit Schiffer András ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

Mint ismert, múlt szombaton megtörtént, amit az ellenzék már napok óta követelt: előbb Novák Katalin mondott le hivataláról, majd Varga Judit volt igazságügyi miniszter jelentette be, hogy visszavonul a közélettől. A két politikust azután szólították fel lemondásra, hogy kiderült, a köztársasági elnök tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét, aki bűnsegédként vett részt pedofil bűncselekményekben, a volt igazságügyi miniszter pedig a kormány részéről ellenjegyezte azt. 

Schiffer a köztársasági elnök lemondása kapcsán úgy fogalmazott, hogy alapvetően sajnálja a dolgot, mert miközben „mindannyiunk retinájába beégtek a narancsszínű fülbevalók, és úgy volt elkönyvelve, hogy ő Orbán bábja lesz”, hamar kiderült Novákról, hogy ennek ellenére vannak önálló ambíciói is.

A volt országgyűlési képviselő szerint Novák Katalin súlyos hibát követett el azzal, hogy nem állt ki a botrány kirobbanását követő napokban, és nem indokolta meg, hogy miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Schiffer szerint ha ez megtörtént volna, függetlenül attól, hogy a közvélemény mit gondol a döntéséről, nem kellett volna távoznia. 

Schiffer András szerint nem csupán a „saját bőre mentésének érdekében” lett volna fontos elárulnia, hogy „mi járt az elnök asszony fejében” a kegyelmi kérvény teljesítésekor, hanem mert ezzel az elnöki hivatal tekintélyét is megvédhette volna. 

Az egykori politikus egyébként nem hisz abban, hogy Novák bukása után Orbán Viktor egy konszenzusos személyt fog jelölni megüresedett a posztra, mert a kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött a most kialakult válsághelyzet ellenére sincs szüksége ilyen gesztusokra a miniszterelnöknek.

Azt ugyanakkor megérti, hogy a közelgő európai parlamenti választás előtt több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy saját államfőjelöltet nevez meg. Schiffer szerint erre azért van szükség, mert ezen keresztül még egy kis párt is kompetenciát, kormányzóképességet tud mutatni, valamint azt, hogy vannak körülötte olyan személyek, akik „szemben az orbáni logikával, túl tudnak nyúlni a politikai tömbökön”.

Szerinte a Párbeszéd által javasolt Kaltenbach Jenő, az LMP által támogatott Hack Péter, vagy a Mi Hazánk által felvetett Csath Magdolna mind ilyen személyek lehetnének. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Schiffer András a Konkrétan adásában 2024. február 15-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok