Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült a szegedi véderdő

2024. február 15., csütörtök 19:09

A Momentum, az aHang és a szegediek is fellélegezhetnek, ugyanis a Szeged-Csanádi Egyházmegye lemondott arról a tervéről, hogy a Szeged városát a portól védő, hathektáros területen kivágja a fákat, és oktatási központot létesítsen a helyükön. Az egyházmegye talált másik helyszínt az építkezésre.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk az Indexen, Szegeden hathektárnyi véderdőt vágott volna ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye, hogy egy oktatási intézményt hozzon létre a helyén a már megépült luxussportközpont, a Szent Gellért Fórum mellé. A döntés ellen a szegediek egy emberként emelték fel a hangjukat, hiszen a véderdő – a szakértők számításai alapján – 400 tonna portól mentesíti a várost. Ahogy Botka László polgármester fogalmazott: a nyári száraz időszakban a szél „felkapja a fél Homokhátságot, és a port teríti a városban”. Éppen ezért felajánlottak az Egyházmegyének egy 150 méterrel arrébb lévő, 3,3 hektáros területet, de azt nem fogadták el mondván, az túl kicsi lenne. 

Mihálik Edvin, Szeged Zöld város programjáért felelős tanácsnoka elmondta, hogy „minden eszközzel tiltakozni fognak a pusztítás ellen, ugyanis nem tudják elfogadni az egyházmegye érvelését, amikor 3,5 hektárnyi területen a városban három intézmény 2300 diákkal kényelmesen elfér”. Demonstrációt is szerveztek a Momentum és az aHang közreműködésével, ahol még Novák Katalin – azóta lemondott – köztársasági elnököt is kérdőre vonták, aki udvariasan hárított. Ráadásul „Magyarország Kormánya eddig két alkalommal akadályozta rendelettel Szeged Város Önkormányzatának az erdő megmaradása érdekében tett törekvéseit.

Utóbb »az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel« engedélyezték volna a fakivágást

– írta meg az aHang sajtóközleményében, amelyben abbéli örömét is kifejezte, hogy ennek ellenére sikerült megmenteni az erdőt.

A civilek ereje

A civil ellenállás az aHang egyik helyi aláírásgyűjtésével indult, amely már majdnem 2000 aláírásnál tart. Emellett a lakosokat közvetlenül bevonva az aHang helyi szervezete, a szegedi aPont számos megmozdulást, akciót, tüntetést, és több alkalommal telt házas lakossági fórumot szervezett annak érdekében, hogy ezt a beruházást megakadályozza.

„Ez a civil tiltakozás ért össze a helyi városvezetés, illetve a helyi Momentum alapszervezetének munkájával, valamint számos szakértő, civil szervezet, például a WWF Magyarország szakmai támogatásával” – írta meg az aHang.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményben tudatta, hogy 

mivel Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett.

Az új terület Mórahalmon lesz, ahol a helyi önkormányzat egy 10 hektáros területet ajánlott fel az oktatási központ létrehozására. Így tehát nagyon úgy néz ki, hogy a kitartó lakossági ellenállásnak köszönhetően az egyházmegye visszavonulót fújt, a véderdő pedig megmenekült.

A Momentum is reagált

Közleményükben azt írták, hogy „az erdő kiirtása teljesen ellentétes lett volna a város zöldpolitikájával, hiszen két évvel ezelőtt Mihálik Edvin zöldtanácsnok kezdeményezésére az önkormányzat új véderdők telepítésébe kezdett”. Kihangsúlyozták, hogy Nagy Sándor alpolgármesterrel évek óta dolgoznak a város fenntartható fejlődéséért és zöldítéséért, ezért minden lehetséges fórumon tiltakoztak a fák kivágása ellen.

Az aHang mellett a szegedi Momentum is aláírásgyűjtésbe kezdett, mely során

több ezer szegedi támogatta az erdő védelméről szóló kezdeményezést.

Később plakátkampányt és demonstrációt is szerveztek, melyre meghívták az ellenzéki pártokat és civil szervezeteket is.

A tüntetésen több mint félezer szegedi mutatta meg: városunk nem kér a természetpusztításból! A demonstráció alkalmával a közelben tartózkodó Novák Katalin köztársasági elnököt is megkértük, írja alá a petíciónkat, de ő nem volt hajlandó kiállni a véderdő mellett

– írták.

„Mivel hisszük, hogy aminek neve van, azt nehezebb elpusztítani, Mihálik Edvin kezdeményezte az erdő elnevezését. A szegediek szavazatai alapján az erdőt hamarosan Assisi Szent Ferencről nevezzük el, ha a város közgyűlése hozzájárul” – tették hozzá.

Rovatok