Index Vakbarát Hírportál

Nem tesz le a népszavazásról az eutanáziájáért küzdő Karsai Dániel

2024. február 16., péntek 09:45

Péntek reggel Karsai Dániel alkotmányjogász és testvére, Karsai Péter felülvizsgálati kérelmet ad be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert korábban a bizottság elutasította az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezést.

Kérelmet ad be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Karsai Dániel alkotmányjogász és testvére péntek reggel azért, hogy engedélyezzék az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – írta meg a hvg.hu a bizottság tájékoztatója alapján.

Mint írják, február elején döntött úgy az NVB, hogy nem lehet népszavazást tartani az eutanázia kérdésében, mert ha igenek győznének, az sértené az Alaptörvényt. A referendum tétje az lett volna, kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők.

Karsai a döntés után azt mondta: „Megyünk tovább az úton.” A felülvizsgálati kérelmet 90 napon belül bírálja el a Kúria.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász azt vallja, hogy „az élet jog, de nem kötelesség. Az élet végi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad.”

Rovatok