Index Vakbarát Hírportál

Kóka János: Szükség van az állami és a magánegészségügy közötti jobb együttműködésre

2024. február 16., péntek 11:13

Kóka János egykori gazdasági miniszter bevonná a vállalatokat az egészségügy finanszírozásába. Az egykori gazdasági miniszter az egészségbiztosítás rendszerének újragondolásában, illetve az állami és magánellátás újfajta partnerségében látja a megoldást.

Kóka János szerint ahhoz, hogy társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható legyen a magyar egészségügyi rendszer, szükség lenne egy vagy több valódi egészségbiztosítóra, olyan szereplőre, amelyik abban érdekelt, hogy megelőzze az emberek megbetegedését, illetve a kialakult betegségeket gyorsan, hatékonyan gyógyítsa – nyilatkozta a korábbi miniszter az Economx podcastjának.

Szerinte manapság ezek közül egyik feltétel sem adott, leginkább ez segítette az elmúlt évtizedben a magánegészségügyi ellátás egyre gyorsuló térnyerését.

A politikai pályafutása után Kóka János az egyik legjelentősebb magyar magánegészségügyi szolgáltatót hozta létre, a Doktor24-et. A közelmúltban éppen ezt alakította át egyik pillanatról a másikra a kormány, miután eltörölték a kötelező vizsgálatokat.

Kóka János nem tartja önmagában hibásnak a döntést, de azt javasolja, hogy – adókedvezménnyel támogatva – az intézkedéssel párhuzamosan biztosítsanak lehetőséget a cégeknek, hogy valódi egészségnyereséggel járó egészségügyi szolgáltatásokat rendeljenek meg a dolgozóiknak.

Azt, hogy a környező országokban sokkal gyorsabb volt a magánegészségügyi ellátás elterjedése, Kóka János azzal magyarázza, hogy a 2000-es években még nem volt vállalhatatlan állapotban a magyar egészségügy, hiszen ez a legfőbb katalizátora a fizetős magánellátás keresleti részének.

Kóka János vitatja azt a széles körben kialakult véleményt, hogy csak hatalmas költségvetési forrás bevonásával lehetne minőségi változás az ellátásban. Szerinte a digitalizáció, a betegutak optimalizálása,

a magán- és az állami szektor közötti jobb együttműködés nemcsak a páciensek számára hozna érezhető változást, de komoly terhet venne le az ellátórendszerről, és kézzelfogható anyagi megtakarítást is hozna.

Kóka János pozitív példaként említette a digitalizációs folyamatok elindulásával kapcsolatban az EESZT-rendszer kialakítását. Hozzátette, hogy az alapgondolat és a funkciók jók, de itt is volna lehetőség a bővítésre, ráadásul ez nem járna aránytalanul nagy költséggel sem.

A legnagyobb probléma ugyanakkor a magyar emberek rossz egészségi állapota, amely terheli az egészségügyet, a gazdaságot és a társadalom minden szegmensét, ugyanakkor kevéssé látszanak hatékonynak az ezt javítani szándékozó kormányzati lépések.

Rovatok