Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a stratégia, így számolna le a kormány a korrupcióval

2024. február 16., péntek 07:59

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent a kormány 2024–2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiája, amelyben több fontos minisztert is felszólítottak.

Az Orbán Viktor által jegyzett, 2024–2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiáról, valamint az annak végrehajtására vonatkozó intézkedési terv elfogadásáról szóló határozat a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány felszólította az igazságügyért felelős minisztert, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság bevonásával vizsgálja meg a

Továbbá arra kérik, hogy – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bevonásával – teremtse meg a vagyonnyilatkozatok elektronikusan, digitális formában történő kitöltésének és kezelésének lehetőségét a teljes közszférában. Illetve, hogy tegyen javaslatot a vagyonnyilatkozati rendszer kötelezettségének súlyos megsértésére vonatkozó szankciórendszer bevezetésére.

A stratégia keretében felszólították a Magyar Kormánytisztviselői Kart, hogy Hivatásetikai Kódexét egészítse ki az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, kezelése, valamint az érdekérvényesítőkkel való kapcsolattartásra, a forgóajtó-jelenségre vonatkozó részletes szabályokkal.

Felszólították a Közbeszerzési Hatóságot, hogy fokozza az ellenőrzési tevékenységét az ajánlatkérő részajánlattétel biztosításával összefüggő indokolási kötelezettségének vizsgálatát érintően, valamint a konkrét gyártmányjelzések, túlspecifikált alkalmassági követelmények és értékelési szempontok előírása tekintetében.

Továbbá adjon tájékoztatást a gazdasági verseny tisztasága érdekében kötött együttműködési megállapodásainak eredményességéről az éves beszámolójában, és tegye közzé az öntisztázással felmerülő feladataival összefüggésben a megbízhatóság megállapítása iránti kérelmet elutasító döntéseit.

Felszólították még a belügyminisztert, hogy vizsgálja meg a korrupciós kockázatok csökkentésének további lehetőségeit a köznevelés, az egészségügy és a szociális ellátás területén, és a szükséges intézkedésekről készítsen előterjesztést. Valamint az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a közszféra intézményeinél már alkalmazott integritástudatosságot támogató intézkedések bevezetésének lehetőségét, és erről készítsen előterjesztést.

Valamint felszólították a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy gondoskodjon tájékoztató kampányok lefolytatásáról a párhuzamosan működő bejelentőrendszerek funkcióiról, a bejelentés folyamatáról, hasznosságáról, a bejelentő személyének védelméről, a közérdeket veszélyeztető visszaélések bejelentéséért való állampolgári felelősségről, beleértve a külföldi vesztegetés gyanújának bejelentését.

Rovatok