Index Vakbarát Hírportál

A szegediek tiltakozása miatt nem irtják ki a véderdőt, inkább a Grosics Akadémia költözik

2024. február 16., péntek 06:42

Kiss-Rigó László püspök visszakozik, már nem ragaszkodik a szegedi területhez, ahol felépíthetnék a Grosics Akadémia utánpótlásközpontját. Az utóbbi három hónapban meglehetősen elmérgesedett a vita az egyházmegye és Szeged városa között.

A szegedi közgyűlés pénteken szavaz arról a javaslatról, amelyik „Szent Ferenc erdőre” keresztelné azt a hathektáros véderdőt, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye az utóbbi hetekben akart kivágatni. Mint arról korábban beszámoltunk, a Kiss-Rigó László vezette egyházmegye felépített – a város északnyugati felén – egy sportközpontot, a Szent Gellért Fórumot. A szegedi városvezetés egy novemberi kormányhatározatból értesült arról, hogy az egyházmegye a stadion mellett egy oktatási létesítményt is szeretne felépíteni.

Ehhez azonban ki kell vágniuk hathektárnyi fát – a Szegedet körbevevő – véderdőből.

A kormányhatározatból derült ki az is: a hathektáros állami véderdő tulajdonjogát az egyházmegye kapja meg, hogy meg tudja valósítani az iskolai projektet.

Kiss-Rigó László engedett, máshová viszik a projektet

A véderdőt több évtizeddel ezelőtt azért ültették, mert a Homokhátság felől a szél folyamatosan hordja és teríti a homokot az alacsonyan fekvő városba, ami miatt gyakran rosszak a légszennyezettségi mutatók. Éppen ezért a véderdő kivágása hatalmas felzúdulást keltett a Tisza-parti városban, és nem akadt olyan politikus, aki az ügy mellé állt volna.

Az önkormányzat és a püspökség között egyre élesebb lett a feszültség.

A város egy másik – a Szent Gellért Fórumhoz közeli – helyszínt javasolt, de a püspök visszautasította azt. Botka László egy fórumon egyenesen úgy fogalmazott: „Az egyházmegye kétszer elküldött bennünket a francba.” Végül Kiss-Rigó László és a püspökség engedett.

„Mivel Szeged Város Önkormányzata többször is kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett. A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, mely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére” – közölte a püspökség a honlapján. A közleményben úgy fogalmaztak, hogy

az új helyszín mérete, adottságai és megközelíthetősége okán ideális otthona lesz a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeinek és a Grosics Akadémia utánpótlásközpontjának.

A püspök kiköszörülné a csorbát, amit a favágás okozott

„Szegedi összefogásra sikerült megakadályozni a hathektárnyi véderdő kiirtását, ami végzetes hiba lett volna” – nyilatkozta az Indexnek Mihálik Edvin, Szeged zöldtanácsnoka. A momentumos képviselő szerint csak akkor lesznek teljesen nyugodtak, ha a kormányzat visszavonja korábbi határozatát. „Az egyházmegye pénzt is kapott a hathektárnyi terület tarvágására és rendezésére” – tette hozzá a politikus.

A város korábbi elképzelései szerint az erdőben futófolyosókat és túraútvonalakat építettek volna ki az akkor még állami tulajdonú kiserdőben. Mihálik Edvin elmondta, hogy ehhez a tervükhöz továbbra is ragaszkodnak.

Úgy tűnik „a teremtésvédelem mellett elkötelezett” egyházmegye és a Botka László vezette szegedi önkormányzat végre egymásra talált, hiszen Kiss-Rigó László püspöksége is tervezi a gondozatlan terület megszépítését.

Mint a közleményükben fogalmaztak: „amennyiben az ingatlan tulajdonjoga az Egyházmegyéhez kerül, úgy kitakarítja a jelenleg szennyezett területet, és futófolyosók, valamint sétálóösvények létrehozása mellett egy ápolt erdő kialakítását tervezi.”

(Borítókép: A nemzeti színekkel megvilágított szegedi Grosics Akadémia a Németország–Magyarország-labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok