Index Vakbarát Hírportál

Közös nyilatkozatot adtak ki a szexuális zaklatás áldozatai

2024. február 16., péntek 11:54

Az elmúlt években többen vállalták névvel és arccal, hogy szexuális zaklatás és erőszak túlélői. Pénteken egy közös nyilatkozattal álltak elő, mivel a mostani nehéz időszak sokukban fájdalmas emlékeket ébresztett, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit.

Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István és Pop Mert, akik mind szexuális zaklatás és erőszak túlélői, közös nyilatkozatot adtak ki.

Először a sorstársaikhoz szóltak, akiknek leírták, hogy a teher, amit cipelnek, borzasztó nehéz, de nem az ő szégyenük, és ami most történik, az nincs rendben, de senki se féljen kiállni magáért.

Ez a mostani, nehéz időszak sokunkban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor láttuk, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit

– írják.

Hozzáteszik, hogy szeretnénk emlékeztetni a hatalmat arra, hogy „még mindig lehetnek tisztességesek, és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják”, valamint továbbra is várják a magyarázatot a kegyelmi döntésről, és kiemelik, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik.

A lemondások, a büntetések szigorítása önmagában nem megoldás, megelőzésre és a már traumatizált gyermekek, illetve fiatal felnőttek támogatására és utógondozására is szükség van

– hangsúlyozzák.

Meggyőződésük továbbá, hogy ez az időszak a közös gondolkodás és a cselekvés időszaka kell hogy legyen, ezért az Országos Közös Akarattal közösen kezdeményeztek egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel annak érdekében, hogy elindulhasson egy olyan közös munka, amely valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre.

Ezúton hívjuk fel a politikai pártok figyelmét arra, hogy maguk is alakítsanak ebben az időszakban gyermekvédelmi munkacsoportokat, állítsák össze ajánlásaikat

– írják.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok