Index Vakbarát Hírportál

Tarlós István: Karácsony egy menekülő róka, aki mindenkit hülyének néz

2024. február 17., szombat 16:23

A volt főpolgármester reagált Karácsony Gergely állításaira, miszerint a fideszes városvezetés a felelős azért, hogy kitüntették a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt volt igazgatóját. Tarlós István szerint Budapest főpolgármestere úgy próbál hasznot húzni a pedofilbotrányból, hogy 2015-ben szintén megszavazta a kitüntetést.

Ahogy az Index beszámolt róla, Karácsony Gergely főpolgármester azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy a fideszes városvezetés idején hogyan kaphatott állami kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil intézetigazgatója. A főpolgármester pénteken „egyszerre megrázónak és felháborítónak” nevezte, hogy az előkerült dokumentumok alapján a fővárosi fideszes városvezetés „már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit”.

A vizsgálat kezdeményezése óta kiderült, hogy Karácsony Gergely is megszavazta a kitüntetési javaslatot képviselőként, amit Tarlós István sem hagyott szó nélkül.

A volt főpolgármester a PestiSrácok.hu-nak reagálva felidézte, hogy a V. János díjáról döntő bizottság tagjai között ült a Demokratikus Koalícióból Gy. Németh Erzsébet is, aki szintén nem fogalmazott meg ellenvéleményt. A volt igazgató bűncselekménye csak 2016-ban derült ki. Balog Zoltán református püspök szintén ebben az évben terjesztette fel állami kitüntetésre V. Jánost, és az ügy miatt pénteken lemondott zsinati elnöki tisztségéről.

Tarlós István megjegyezte, hogy 2015-ben a Fővárosi Közgyűlésben Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely is ugyanúgy megszavazta a kitüntetést, így a fővárosi önkormányzatra mutogatni „akkor sem volt elegáns, ha a saját felterjesztésénél is jóhiszeműen járt el”. 

Öt év kellett hozzá, hogy mindezt felfogja, és gyanakodni, vizsgálódni kezdjen. Csak most vált kiváncsivá! Karácsony megint egy menekülő róka, hasznot akar húzni egy általa átírt történetből, és mindenkit hülyének néz

– fogalmazott Tarlós István.

Karácsony fellángolását” hiteltelennek nevezte a pedofilügyben, mivel szerinte csak igyekszik felülmúlni vele a kommunikációt, mert „fél a választástól, megint gyáva, és megint menekül”.

Szentkirályi Alexandra és Tarlós István volt helyettese is indokolt

Mint írtuk, Bagdy Gábor és Szentkirályi Alexandra egykori főpolgármester-helyettesek is azzal indokolják a bicskei pedofil igazgató 2015-ös kitüntetését, hogy a férfi ellen indított nyomozást akkor bűncselekmény hiányában lezárták, ezért terjesztették fel szakmai érdemei mentén a díjra.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő már a pénteki Kormányinfón elmondta, hogy „amikor a fővárosi önkormányzat a Bárczy István-díj odaítéléséről döntött 2015-ben, akkor már véget ért egy olyan rendőrségi vizsgálat, amely az intézmény vezetőjét, Vásárhelyi Jánost ártatlannak mondta ki”. A kormányszóvivő a bicskei igazgató kitüntetésének idején főpolgármester-helyettesként dolgozott Tarlós István mellett, ahogyan az egykori KDNP-s főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor is.

A kitüntetés kezdeményezője, Bagdy Gábor már 2011-ben feljelentést tett V. János ellen, akit ekkor még ártatlannak talált a rendőrség, ezért terjeszthették fel Bárczy István-díjra.

Mindeközben az is kiderült, hogy szakmai díjai miatt kaphatott jóval enyhébb büntetést V. János, a bicskei gyermekotthon szexuális erőszak miatt elítélt igazgatója, így 22,5 év helyett végül „mindössze” nyolcévnyi szabadságvesztésre ítélték első, majd másodfokon is.

Rovatok