Index Vakbarát Hírportál

A Tisza áradása miatt lezárják a szegedi rakpartot

2024. február 18., vasárnap 20:01

A Tisza áradása miatt lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot vasárnap 20 órától – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a Tiszán levonuló árhullám megközelítette a szegedi alsó rakpart szintjét, az 560 centimétert.

Ezért a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vasárnap 20 órakor lezárja az autóforgalom elől a Huszár Mátyás rakpartot. Az árhullám az előrejelzés szerint kedden tetőzik, utána apadás várható.

A rakpart lezárása nem járt együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. A Tisza szegedi szakaszán az elsőfokú készültség 650 centiméteres vízszint esetén lép életbe.

Az eddigi legmagasabb vízállást Szegednél 2006 áprilisában mérték, 1009 centimétert.

Mint megírtuk, elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság péntek reggel 6 órától, miután a vízszint Tiszafürednél meghaladta a 650 centimétert. Szombaton újabb tiszai védvonalszakaszra rendeltek el árvízvédelmi készültséget, az áradások miatt több utat is le kellett zárni.

Rovatok