Index Vakbarát Hírportál

Orbán évértékelőjének hallatán elfogyott Karsai Dániel türelme

2024. február 19., hétfő 14:23

„Kiabálósabb” üzemmódba kapcsol Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász. Elfogyott a türelme, nekimegy a Fidesznek: amíg felvetéseire a kormánypárt nem reagál érdemben, arra fog biztatni mindenkit, hogy ne szavazzanak a Fideszre az EP-választáson. Bár a köztársasági elnök személyében változás lesz, a párbeszédet folytatni tervezi. Ügyében népszavazás indulhat.

A halálos betegségben szenvedő ügyvéd bejelentette: amíg a kormánypárt nem reagál érdemben a felvetéseire, mindenkit arra fog biztatni, hogy ne szavazzanak a Fideszre az EP-választáson – Karsai Dániel az ATV Start című műsorának vendége volt hétfőn.

Hatalmas hibának tartja, hogy Orbán Viktor az évértékelő beszédében sem a gyermekek helyzetére, sem az élet végi döntések kérdésére nem reagált, de az egészségügy állapotáról ugyanez elmondható.

Amíg ezekben a valóban fontos kérdésekben a kormány nem kezd érdemi párbeszédet, kicsit kiabálósabb üzemmódba kapcsolok, és mindenkit arra fogok biztatni, hogy a június 9-i uniós választáson ne szavazzon a Fideszre

– mondta a műsorban Karsai Dániel, hozzátéve: ha megindul az érdemi párbeszéd az említett kérdésekről, elengedi ezt a témát. Arra a kérdésre, hogy ez a felhívás pártpolitikai mezőbe tolhatja-e az ügyét, azt válaszolta: „Az időm fogytán van, a kormánypárt fontos ügyekben fülsiketítően hallgat, nekem a szombati évértékelő hallatán elfogyott a türelmem.”

Bár az államfő távozik, a párbeszéd folytatódik

A lemondott Novák Katalin köztársasági elnöktől korábban azt kérte az ügyvéd, hogy részesítse kegyelemben azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen fizikai vagy mentális szenvedésnek vannak kitéve.

Bár a köztársasági elnök egyáltalán nem volt elzárkózó, nem tett konkrét ígéretet, és mielőtt a párbeszéd folytatódhatott volna, „az élet elmosta a kettejük között indult párbeszédet”.

A következő államfővel – tervei szerint – folytatni fogja a párbeszédet a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász. Karsai Dániel szerint bár a pénteki tüntetés fókusza nem ez a kérdés volt, szerinte ezek a témák nem egymással versengő kérdések.

Népszavazás indulhat az ügyben

Karsai Dániel öccse, Péter – erről a műsorban már Frank Evelyn ügyvéd beszélt – felülvizsgálati kérelmet nyújtott be pénteken a Kúriához az általa kezdeményezett népszavazási kérdéssel kapcsolatban.

A népszavazási kérdésben az szerepelne, hogy a Btk-ból kerüljön ki a családtag, a hozzátartozó, a segítő büntethetősége.

A Nemzeti Választási Bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy az élethez való jog előbbre való, mint az emberi méltósághoz való jog. Ám az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlata sem tiltotta azt, hogy az élet végi döntések sokkal kiterjesztettebb körben érvényesülhessenek, mint most

– mondta Frank Evelyn.

Az ügyvédnő szerint a Karsai Péter által előterjesztett népszavazási kérdéseket jogszabály-előterjesztésként értelmezte az NVB, azonban – ahogyan Frank Evelyn tájékoztatott – ez nem így van: az Országgyűlésnek kell a kérdést megtárgyalnia, és döntést hoznia a népszavazás érvényessége és eredményessége esetén.

Rovatok