Index Vakbarát Hírportál

Nem csillapodik a botrány, újabb üzenetet kapott Balog Zoltán a kegyelmi ügy miatt

2024. február 19., hétfő 18:06

„Nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe” – fogalmazott vasárnap a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora, Thoma László. Beszédében arra is kitért, hogy Balog Zoltán bocsánatot kért, és a zsinat lelkészi elnökségéről lemondott, ám megmaradt püspöknek, és ennek következtében semmi sem változott.

„Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt, és lemondana vezetői tisztségéről” – áll Thoma Lászlónak, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztorának a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében, amit a hvg.hu szúrt ki.

A vezető lelkipásztor a kijelentései előtt pedig annak adott hangot, hogy vétkezett egyházuk egyik legfőbb vezetője.

hozzáteszi azt is, hogy bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni.

Thoma László szerint Balog Zoltán (akit nem említ név szerint) bocsánatot kért, és a zsinat lelkészi elnökségéről lemondott, ugyanakkor megmaradt püspöknek, és ennek következtében semmi sem változott. „Továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője […] ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést” – mondta. 

Ráadásul a lelkipásztor szerint azzal, hogy Balog Zoltán a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el. Azonban ez a bűn az anyaszentegyház egész közösségét érinti. Szerinte Balog Zoltán nemcsak a közelmúltban, hanem éveken át vétkezett,

mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe.

A Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora arra is kitért, hogy vétkeztek a gyülekezeti közösségek presbitériumai is, akik négy évvel ezelőtt egy politikust választottak püspökké.

„A korábbi évek sodródásának, és konkrétan ennek a döntésnek az eredményeként református egyházunk olyan közel került a politikához és az aktuális államhatalomhoz, annyi szállal kötődik hozzá, hogy az nem szolgálja Isten dicsőségét, már-már lehetetlenné teszi szolgálatának hűséges végzését” – fogalmazott Thoma László.

A beszéde végén feltette a kérdést: miként lesz ebből megtérés, megújulás? „Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet” – fogalmazott Thoma László.

Lemondások sora

A kegyelmi ügy kirobbanása miatt Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről. Balog Zoltán református püspök a Zsinat értekezletén mondott beszédet és imádságot pénteken. Egy igeszakasz felolvasása utáni imádságban így fogalmazott:

Köszönöm, hogy átéltem és átélhetem a megbocsátás kegyelmét. Add ezt azoknak is, akik most kegyetlenkednek! Bocsáss meg, hogy nem voltam elég éber és körültekintő, s nem láttam, milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre. Bocsáss meg, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. Védd őket akkor is, amikor mi ezt elmulasztjuk! Leteszem kezedbe egyházunk életét. Mindig is ott volt, most ott van, hiszen itt van a legjobb helyen. Leteszem a Zsinatunktól kapott tisztségemet. Egyházunkért teszem.

A kegyelmi ügy kirobbanása után Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a Fidesz európai parlamenti listavezetői pozíciójának várományosa is lemondott.

Kezdetben úgy tűnt, Balog Zoltán nem akar lemondani, és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményt is kiadott, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Ezután arról érkeztek hírek, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. A püspök akkor felajánlotta lemondását, ám az azt követő szimpátiaszavazáson a többség támogatta őt. Ez után került sor lemondására.

(Borítókép: Balog Zoltán 2023. december 20-án. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok