Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: a svéd miniszterelnök Magyarországra látogat

2024. február 19., hétfő 14:07

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfő délután bejelentette, hogy hamarosan Budapestre érkezik. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben többször egyeztetett már Orbán Viktor miniszterelnökkel, és úgy látja, erős akarat mutatkozik magyar részről Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára.

Svédország a NATO-csatlakozás küszöbén van. Orbán Viktor már a szombati évértékelőjén beszélt arról, hogy minden terv készen van, és a magyar kormány készen áll arra, hogy ratifikálják a csatlakozást, mivel minden ezzel kapcsolatos vita a lezáráshoz közeledik. Az Index információi szerint a döntést már a parlament kezdeti ülésszakaszában ratifikálhatják, amely február 26-án veszi kezdetét.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn beszélt a fejleményekről Varsóban, valamint bejelentette azt is, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük

– mondta a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben többször egyeztetett Orbán Viktorral.

„Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére. Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Érkezhetnek az új szuper Gripenek

Arról már korábban írtunk, hogy mi jelenthette az áttörést, az Index exkluzív információi szerint ugyanis az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a két kormány között, méghozzá a legmagasabb, miniszterelnöki szinten, amelynek köszönhetően új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez, és ez érintheti a Gripen vadászgépeket is.

A SAAB jelenleg a legújabb E és F változatát gyártja a Gripen vadászbombázónak, amelyet Svédország mellett eddig Brazília rendelt meg. Az új gép több és nagyobb súlyú fegyverzetet hordozhat nagyobb távolságra, valamint megújult a radarja és elektronikai harcrendszere. Könnyen elképzelhető, hogy ezekből érkezik Magyarországra néhány darab.

Természetesen nemcsak vadászbombázókhoz, hanem egyéb fegyverrendszerekhez is hozzájuthat a Magyar Honvédség az üzlet részeként. Emlékezetes, hogy a közelmúltban Magyarország is rendszerbe állította a svéd SAAB Bofors Dynamics Carl Gustaf M4 hátrasiklás nélküli fegyverét.

A hordozható, kézi tüzérségnek is nevezett, vállról indítható, páncélozott és más szárazföldi célok ellen bevethető fegyverből nagyjából 55 millió dollár értékben vásárolt be a Magyar Honvédség, az eszközöket 2019–2024 között szállítja le a gyártó.

Rovatok