Index Vakbarát Hírportál

DK: az Országos Mentőszolgálat megtagadta a vasárnapi összellenzéki tüntetés biztosítását

2024. február 20., kedd 17:10

Kapacitáshiányra hivatkozva nem vállalja az Országos Mentőszolgálat a február 25-re meghirdetett összellenzéki tüntetés biztosítását. A Demokratikus Koalíció az Orbán-kormányt sejti a háttérben, ezt a feltételezést azonban az OMSZ cáfolta az Indexnek, arra kérve a párt politikusait: az életmentés ügyét ne használják fel napi pártpolitikai céljaik alátámasztására.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek együtt szerveznek tüntetést a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett február 25-re.

A DK a parlament elé bejelentett eseménnyel kapcsolatban közölte: kapacitáshiányra hivatkozva nem vállalta az Országos Mentőszolgálat a tüntetés biztosítását. Hangsúlyozták: a kiállással nemcsak a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett kívánnak felszólalni, hanem „az orbáni pedofilhálózat ellen” is.

Soha nem fordult még elő, hogy az Orbán-kormány a mentőszolgálatot arra utasította volna, hogy a demokratikus jogukkal élő tüntetők egészségügyi ellátását megvonja, megsértve ezzel az ellenzéki demonstrálók gyülekezési jogát

– fogalmazott a párt közleményben, hozzátéve, hogy nem hagyják magukat: meg fogják tartani a tüntetést a Kossuth téren, és „ki fogják söpörni Orbán pedofilhálózatát Magyarországról”.

Reagált az OMSZ

Lapunk levélben fordult az Országos Mentőszolgálathoz, hogy megtudjuk: valóban megtagadták-e az esemény biztosítását, és ha igen, milyen okból vagy kinek az utasítására döntöttek így. Megkeresésünkre azt írták:

A rendezvények egészségügyi biztosítása egy egészségügyi szolgáltatás, nincs semmi köze a politikához

– szögezték le, majd kifejtették, hogy a jogszabály szerint az Országos Mentőszolgálat az alaptevékenysége veszélyeztetése nélkül, a szabad kapacitása terhére vállalhat ilyen feladatot, a megrendelők, a rendezvények szervezői pedig több tucat olyan szolgáltató közül választhatnak, akik rendezvénybiztosítási tevékenységet engedéllyel végeznek.

„A konkrét esetben a DK képviselőjének árajánlatkérése 2024. február 14-én érkezett be az Országos Mentőszolgálathoz, miközben egy nagy mentőkapacitást igénylő budapesti sportrendezvény és egy belvárosi tömegrendezvény egészségügyi biztosítását intézményünktől már korábban (2024. február 12-én, illetve 2024. január 29-én) megrendelték, vagyis az OMSZ területi szabad kapacitásait a DK árajánlatkérése előtt beérkezett megrendelések már lekötötték. Tisztelettel kérjük a Demokratikus Koalíció és valamennyi politikai párt képviselőit, hogy az életmentés ügyét ne használják fel napi pártpolitikai céljaik alátámasztására" – fogalmaztak levelükben. 

Rovatok