Index Vakbarát Hírportál

Három kislányt is molesztált egy hajdúdorogi pap, szexuális erőszak miatt emeltek vádat ellene

2024. február 20., kedd 12:04

A Debreceni Járásbíróság vádat emelt azzal a görögkatolikus pappal szemben, akit tavaly három kislány is szexuális erőszakkal vádolt. A Hajdúdorogi Főegyházmegye először koholt vádakra hivatkozva védte áldozópapját, most viszont már ők is elhatárolódnak. A vád szexuális erőszak.

Még tavaly májusban robbant ki az a botrány, amelynek keretében a Hajdúdorogi Főegyházmegye egy papját, nevezetesen Sz. atyát azzal vádolta meg három fiatalkorú lány, hogy fogdosta őket, és belenyúlt a bugyijukba. Az első lány felszólalása után csak áthelyezték a papot egy rögtönzött belső vizsgálat után, és lezárták a nyomozást – Kocsis Fülöp metropolita is felszólalt Sz. érdekében, miszerint a vádak csak koholtak –, a másodiknál, az új helyen viszont már belső vizsgálatot is indítottak, majd a harmadik lány feltűnése után bűnügyi felügyelet alá helyezték a feltételezett elkövetőt szexuális erőszak megalapozott gyanúja miatt. Ennek helyszínéül Máriapócsot jelölte ki a főegyházmegye. Sz. atya ellen most vádat emelt a Debreceni Járásbíróság.

A nyomozással párhuzamosan az egyház belső vizsgálatot is indított, amelynek során fokozatosan vonták meg Sz. atyától a hivatalos feladatait:

Ezután Kocsis Fülöp metropolita kezdeményezésére decemberben Máriapócsról is eltávolították a gyanúsított papot. „Az egyházi vizsgálat folyamatáról és eredményeiről a Hittani Dikasztérium az előírásoknak megfelelően értesítést kapott, illetve a Főegyházmegye a Dikasztérium utasításai szerint jár el” – írja a közlemény.

A Hajdúdorogi Metropolita Egyház – amely az első lány felszólalása utáni nyomozásban még koholt vádaknak nevezte a kislány állításait, és a nyomozáskor csak papokat kérdeztek meg, a családokat nem – felajánlotta segítségét az áldozatoknak és azok családjának. 

Megrendülten állunk az eset előtt, és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni

– áll közleményükben. Azzal zárják, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartanak mindenféle, gyermekkel kapcsolatos visszaélést, és az egyházban eddig sem volt és ezután sem lesz helye gyermekbántalmazásnak. Az ügyet a 444 robbantotta ki tavaly áprilisban.

A gyermekek bántalmazása ellen és az áldozatokért éppen múlt pénteken tüntetett több mint 150 ezer ember a Hősök terén, miután Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofíliát eltussolni igyekvő elítéltnek.

Van kihez fordulni

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek fenntartott segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája beszédet mond a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ új székhelyének átadóünnepségén Székesfehérváron 2023. február 23-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok