Index Vakbarát Hírportál

Új weboldalon tájékozódhatunk a MÁV kedvezményeiről, Vitézy Dávid is reagált

2024. február 21., szerda 10:00

Új weboldalt indított a MÁV az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomeráció változó közlekedési rendszeréről. A tudnivalókról Vitézy Dávid közlekedési szakember is leírta véleményét.

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely a MÁV közleménye szerint „3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, havonként akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezve a családoknak”.

A tudnivalókról a MÁV-Volán-csoport tájékoztató weboldalt indított, ami szerdától elérhető a www.ujtarifa.hu címen.

A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, az új, 24 órás napijegyekkel, az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek. Az új bérletrendszer részletei a következők:

Az ujtarifa.hu a MÁV közleménye szerint azt is megmutatja, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriákkal mennyivel olcsóbban utazhatnak az ingázók, továbbá az alkalmilag vagy a családdal utazók.

Ezenkívül a vármegye- és országbérletek, valamint ezek új napijegyváltozatainak – a Vármegye24 és Magyarország24 jegyek – felhasználási lehetőségeiről, az 50 százalékos kedvezmény igénybevételéről, illetve arról is olvashatunk, kik és hol utazhatnak a jövőben díjmentesen.

Meg is jött a reakció

Vitézy Dávid közlekedési és városmobilitási szakértő közösségi oldalán a MÁV bejelentésére reagálva pontokba szedte a Budapest-bérlet tarifarendszerének átalakulását. Mint írta:

– áll Vitézy Dávid közösségi oldalán megosztott közleményében.

Egyszerűséget ígér az új rendszer

Mint beszámoltunk róla, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester január végén megállapodott a Budapest-bérletről, ami változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.

Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján – tették hozzá.

A további részletekről ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok