Index Vakbarát Hírportál

Momentum: Orbán Viktor és a bicskei pedofil igazgató korábban együtt léptek színpadra

2024. február 21., szerda 20:45

Tompos Márton, a Momentum alelnöke szerdán a közösségi oldalán tett közzé egy 2002 szeptemberében készült videót, amelyen Orbán Viktor és a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatója látható együtt.

A Tompos Márton által megosztott felvétel egy bicskei rendezvényen készült, ahol Összefogás a Városért 2002 Egyesület önkormányzati képviselőjelöltjeit mutatták be. Ennek az egyesületnek a listavezetője ekkor V. János, a bicskei gyermekotthon később, 2018-ban pedofíliáért elítélt igazgatója volt.

A videón látható, hogy Orbán Viktor az egyesület mellett kampányolt, és ő maga is beszédet mondott a rendezvényen. „Ma a szabadságot elsősorban az fenyegeti, hogy megengedhetővé vált Magyarországon, hogy köztörvényes bűnözőket a választások után kihozzanak a börtönből” – mondta akkor Orbán Viktor. 

Tompos Márton a bejegyzése alatt kommentben azt írta: „»Fontos itt elmondanom a forrás neve nélkül, de biztosan tudom, hogy az igazgató azért hagyta ott az előző munkahelyét, mert szexuálisan zaklatott egy rábízott gyereket. Abból nem lett jelzés, csak egy szülő jelezte, hogy ez történik a gyerekével. János inkább távozzon csendben, csak hogy ne legyen ügy, ne legyen botrány« (az nem világos, hogy az idézett rész kitől származik – a szerk.). V. János ezután helyezkedett el a bicskei gyermekotthonnál 1990-ben. Orbán 2002-ben mégis egy színpadra állt vele, és a Polgári Körök jelöltjeként mutatták be V. Jánost is. Újabb egyértelmű fideszes kapcsolat, ezúttal már magához, Orbán Viktorhoz is”.

Nyolc évet kapott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója

Ahogy az Index is beszámolt róla, a vád szerint 2004 és 2016 között az ügy elsőrendű vádlottja, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan.

A bíróság 2018-ban hozta meg az ítéletet, amely szerint a férfi folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletében, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös. Az igazgatót véglegesen eltiltották minden olyan foglalkozástól, amelyek keretében tizennyolc év alattiakkal kéne foglalkoznia, az eddig előzetesben töltött több mint másfél év pedig beleszámít a fegyházbüntetésébe. A nevelőt másfél évre ítélték, de három évre felfüggesztve. A vádirat szerint V. János, aki 26 évig volt igazgató, tíz áldozata mind fiú. 2019-ben másodfokon is nyolc évet kapott.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek fenntartott segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok