Index Vakbarát Hírportál

Magyar alvállalkozókat toboroznak Paks II. építéséhez

2024. február 21., szerda 11:58

Az orosz fővállalkozó számos céget meghívott a tájékoztatóra. A magyar cégek rendkívül óvatosak a jelenlegi szankciós környezetben.

Több cég is levelet kapott Paks II. kivitelezésének fővállalkozójától, az orosz Atomstroyexporttól, pontosabban annak magyarországi lerakatától, az ASZE Rt.-től. A vállalat jelenleg „tájékoztató szemináriumra” hívja Paksra a potenciális beszállítókat és alvállalkozókat.

A meghívó tanúsága szerint a projekttel kapcsolatban kialakult aktuális helyzetről, valamint az alvállalkozói és beszállítói kör bővítésének lehetőségeiről tartanak tájékoztatót – értesült a 24.hu.

A szemináriumon a résztvevőknek beszámolnak többek között a projektről, valamint a megvalósítás jelenlegi státuszáról, a berendezések és anyagok beszerzésének szükségességéről, az építési és szerelési munkák szerződéskötésének feltételeiről, az árképzésről és a finanszírozásról, valamint a munka átadás-átvételének rendjéről.

A magyar alvállalkozók már korábban is aggódtak a fizetési fegyelem, illetve a biztosítékrendszer miatt – közölte a lappal egy, a paksi építkezésen korábban dolgozó cég névtelenséget kérő képviselője.

Nem voltak kőbe vésett határidők, a teljesítésigazolásokat kiküldték Oroszországba, azt »majd valamikor« jóváhagyták, és azután jött a kifizetés, ám nem feltétlenül a fizetési határidőn belül eső időpontban

– fogalmazott. A háború kirobbanása után a forrás azt tapasztalta, hogy a szankciók miatt még bizonytalanabbá és nehézkesebbé vált a helyzet.

Az atomerőművekre és a nukleáris iparra ugyan nem terjednek ki a nemzetközi szankciók, de a vízumszerzés, a két ország közötti utazás bonyodalmai, az orosz féllel történő szerződéskötés tilalma és a nemzetközi banki átutalási rendszerről leválasztott orosz bankok miatt a kifizetések nehézsége komoly veszélyt jelent.

Emellett az is problémát jelenthet, hogy ha valamely alvállalkozónak követelése keletkezik az orosz féllel szemben, azt nem baráti országgal szembeni vállalkozás esetében Oroszországban hivatalosan nem ismerik el, bírósági behajtása lehetetlen. Van olyan alvállalkozó, aki 

egyenesen úgy véli, szankciót sért, aki leszerződik egy orosz állami vállalkozással.

A lap érdeklődött a külügyi tárcánál, hogy „milyen tekintetben élvez kivételt a Paks II. projekt az uniós szankciós csomagok alól, hogyan lehetséges szerződést kötni az Atomstroyexporttal a szankciók megsértése nélkül, hogyan fizethet az orosz fővállalkozó a magyar cégeknek, tekintettel arra, hogy a nemzetközi átutalások rendszeréről levágták az orosz bankokat, illetve az orosz államtól, állami cégektől érkező kifizetéseket azonnal zárolni kellene”. A megkeresésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált.

Minden projektben vannak egyedi kockázatok

Mint azt megírtuk, a Paks II. mintaerőműjénél, a belorusz Asztravecnél komoly hibák merültek fel még a háború kirobbanását követően. A Roszatom mérnökei, akik az Astravetsz atomerőműben egy új, 1200 megawattos reaktort készítettek elő az áramtermelésre, amely még nem volt csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, rejtélyes és rendkívül ritka problémát észleltek.

Az orosz állami nukleáris vállalat belső dokumentumai szerint gyanta szivárgott be a primer körbe, ami azzal fenyegetett, hogy kritikus alkatrészeket károsít vagy olvaszt meg. 

Korábban a Paks II. projekt elnök-vezérigazgatója az Index kérdéseire külön kiemelte, azt fontos látni a projektről, hogy egy nemzetközi kooperáció eredménye. Minden olyan tapasztalatot bevonzanak a beruházásba a világból, ami „elősegíti, hogy egyszerűbben, gyorsabban és így költséghatékonyabban valósuljon meg ez a beruházás, és a legvégén egy biztonságos erőművet helyezzenek üzembe”.

„Minden egyes projektben vannak unikális kockázati pontok, ezeket meg lehet emelni, fel lehet nagyítani. Ugyanakkor az a fajta szisztematikus elemzés, amit a nemzetközi szervek biztosítanak, meg kell hogy nyugtassa a közvéleményt abban a tekintetben, hogy egy biztonságosan üzemeltethető erőmű készül el Pakson” – mondta el Jákli Gergely, aki szerint így egy hosszú távon olcsón termelő és megbízható erőmű létesülhet.

Rovatok