Index Vakbarát Hírportál

Váratlan helyről kapott súlyos bírálatot Balog Zoltán

2024. február 22., csütörtök 09:55

Teljes mértékben elhatárolódott a debreceni református egyházközség Balog Zoltántól, aki beismerte, hogy támogatta a pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi kérvényét. A volt miniszter lemondott a zsinat lelkészi elnökségéről, azonban püspöki címét megtartotta.

Mint írtuk, a bicskei pedofilügyben adott kegyelmi döntés miatt Novák Katalin köztársasági elnök mellett Varga Judit volt igazságügyi miniszter is visszaadta a mandátumát.

Az ügyben Balog Zoltán református püspök is elismerte, hogy „tévedett és hibázott”, amikor támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi kérvényét, azonban úgy tűnt, hogy nem akar lemondani. Balog Zoltán végül február 16-án, a zsinati értekezleten mondott le elnöki tisztségéről, ám püspöki pozícióját megtartva továbbra is a református egyház egyik vezető szerepében van.

A Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma szerdán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben határozottan elítélték Balog Zoltán viselkedését.

Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében az egyházközösség.

Az elmúlt hetek történéseit nagyon elkeserítőnek nevezték. Úgy látják, hogy Balog Zoltán döntései a református egyház megítélésére vetültek. Kiemelték, hogy a református püspök politikai döntéseiért nem felelősek.

Hozzátették, hogy együttéreznek a bántalmazott gyermekekkel, és elítélik a tetteseket, beleértve a bántalmazót és azokat is, akik segítették a leplezését. A dokumentumot Tóth Tamás elnök-lelkipásztor, Kánya Gergely főgondnok és Tóth Mihala Veronika lelkipásztor írta alá. 

Rovatok