Index Vakbarát Hírportál

A baloldali összefogásban a Fidesz is részt vett Csepelen

2024. február 22., csütörtök 11:07

Az önkormányzati kampány nyitányaként rögtön nehéz helyzetbe hozta a kerület polgármesterét az a széles jobboldali és baloldali összeborulás, amellyel sikerült elodázni a XXI. kerület költségvetésének elfogadását.

Nem sikerült elfogadni Csepel 2024-es költségvetését, mert a baloldal és a Fidesz képviselői (a hat képviselő közül négy) a polgármester által előterjesztett rendelet napirendről történő levételére szavazott.

Korrupciógyanú és a csepeliek közös adóforintjainak elherdálása. Ezzel vádolja a kerületi Fidesz helyi frakciója Borbély Lénárd polgármestert, és egyebek mellett erre hivatkozva akarták saját alternatív költségvetési javaslatukat keresztülnyomni a jegyzőn. Szerdán, még a szavazás előtt kiadott közleményükben ennél is keményebben fogalmazva azt írták, azt akarják megakadályozni, hogy 

a »kampányköltségvetésben« Borbély Lénárdék közpénzt mentsenek ki önmaguknak és kiszolgálóiknak az önkormányzati cégeken és az álcivil szervezeteken keresztül.

Ábel Attila alpolgármester viszont korábban többször azt hangsúlyozta, hogy épp Németh Szilárd akarta saját birkózóakadémiája számára ingyenesen megszerezni a Csepeli Munkásotthont, átvenni a Laurencz László Sportcsarnokot, illetve megvásárolni a Hollandi út 8–10. szám alatti önkormányzati telket, ahová a városvezetés szerint szállodákat, Németh Szilárdék szerint diákotthont terveznének felépíteni. Ezek voltak azok az okok, amelyek miatt Borbély Lénárd befeszült, ezért szakadt szét a helyi pártszervezet.

A Fidesz új frakcióvezetője a csütörtöki önkormányzati testületi ülés elején bejelentette, hogy kezdeményezték az önkormányzat SZMSZ-ének módosítását annak érdekében, hogy a nem kötelező feladatok ellátásáról való döntés hatáskörét a polgármestertől vonják el, azok kerüljenek át a testülethez. Ugyanezt akarták elérni az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelettel összefüggésben, itt a forrásokról való döntés jogát akarták a testülethez delegálni. A városvezetés ezeket a javaslatokat nem vette napirendre.

Borbély Lénárd polgármester a költségvetésről előzetes egyeztetésre hívta a pártokat. Erre a Fidesz nem ment el, a DK, az MSZP és a Momentum elment, de azt jelezték, hogy nem fogják megszavazni a csepeli büdzsét.

A városrész vezetője jelezte, hogy a baloldali ellenzéki javaslatait mind beépítette a rendelettervezetbe, noha a javaslatok több mint kétszázmilliárd forint forrásigényt támasztanak, miközben a kerület költségvetése összesen 26 milliárdos.

Amennyiben nem lesz a XXI. kerületnek elfogadott költségvetése, nem lesz forrás Csepel önként vállalt feladatainak finanszírozására, egyebek mellett 1700 dolgozó béremelésére, a családi támogatások kifizetésére, bérpótlék fizetésére az egészségügyi dolgozók számára, de az egynapos sebészet megvalósítására sem. A vitában a polgármester azt hangsúlyozta, hogy a képviselők számára tiszteletdíj is csak elfogadott költségvetés mellett folyósítható. A polgármesterrel szemben állók azonban a tiszteletdíjak kifizetését az önkormányzat kötelező feladatává tették volna.

Az önkormányzati törvény szerint az adott év költségvetését legkésőbb március 15-éig kell elfogadni. Borbély Lénárd polgármester a következő testületi ülést március 14-ére hívja össze.

Rovatok