Index Vakbarát Hírportál

Még nem ért véget a Borzalmak Fürdőjének kálváriája, máris tolódott a felújítása

2024. február 22., csütörtök 19:35

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Dandár fürdőről szóló cikkünk megjelenése után azt ígérte, hogy már húsvét előtt egy felújított termálfürdő várja a vendégeket. A felújítás azonban még el sem kezdődött, megpróbáltunk utánajárni, hogy mi állhat a késlekedés hátterében és kaptunk egy újabb ígéretet a rekordbevételt realizáló társaságtól.

Tavaly decemberben olvasóink biztatására látogattuk meg a ferencvárosi Dandár Gyógyfürdőt. A vizit negatív tapasztalatai még az olvasói levelekben leírt borzalmakat is felülmúlták, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) pedig levélben reagált a látottakra, és számos ígéretet tett a vendégek számára.

A látottak egyébként pontosan megegyeztek az olvasók által felsorolt, a Dandárban tapasztalt problémákkal:

Borzalmak Fürdőjéről szóló cikkünk megjelenése után a BGYH levelet írt szerkesztőségünknek, amelyben azt közölték, hogy a fürdő helyenkénti rossz állapota az elmúlt évtized üzemeltetési problémáira vezethető vissza, de az előző fürdővezetés megítélése helyett a jelen és a jövő feladataival akarnak foglalkozni, és az írásunkban felvetett problémák közül néhány éppen a cikk megjelenésével egyidejűleg, attól függetlenül oldódott meg, mert a karbantartási munkák minden fürdőben folyamatosan zajlanak.

Ehhez képest olvasóinktól, a Dandár törzsvendégeitől beérkezett friss tapasztalatok szerint a zuhanyzók többsége továbbra sem üzemel az intézményben, új jéggép beszerzését vagy a régi megjavítását pedig nem is tervezik. A BGYH által beígért felújítás pedig még el sem kezdődött.

Várni, vágyni, vágyakozni

A vállalat cikkünkre reagálva közölte, hogy a Dandárban több mint 100 millió forintos felújítás várható, ami a földszinten található medencék előtti területeket (zuhanyzók, mellékhelyiségek, szauna, pihenőtér) érinti, ahol a teljes burkolat felújítása mellett helyreállításra kerülnek az itt található gépészeti szerkezetek, új vízszigetelés készül, megerősítésre kerül a födém is.

Terveink szerint a Dandár fürdő még húsvét előtt megújulva, ugyanakkor továbbra is elérhető áron biztosítja szolgáltatásait vendégeink részére

– írta a BGYH az Indexnek a tavalyi év végén.

A felújításnak már javában zajlania kéne ahhoz, hogy még húsvét előtt átadhassák a megújult gyógyfürdőt. A beruházás azonban nem kezdődött el, ezért a BGYH-hoz fordultunk az okok után kutatva. 

„Fürdőink forgalmát és az ez évre tervezett fejlesztéseket figyelembe véve a Dandár fürdő felújítását a nyári szezon elejére időzítjük, amikor strandjaink nyitnak. A munkálatok elvégzéséhez szükség lesz a fürdő bezárására, várhatóan hat hétre, ezen időszak alatt vendégeink strandjaink és közeli fürdőink szolgáltatásait tudják majd igénybe venni” – válaszolták arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért csúsznak a munkálatok. 

Ahogyan decemberben írtuk, már múlt évben komolyabb felújítást készítettünk elő, mely a földszinten a medencék előtti területeket – zuhanyzók, mellékhelyiségek, szauna, pihenőtér – érinti, a teljes burkolat felújítása mellett helyreállításra kerülnek az itt található gépészeti szerkezetek, új vízszigetelés készül, megerősítésre kerül a födém is

– fűzték hozzá. Konkrét dátumokkal pár hónappal a felújítás megkezdése előtt sem tudtak szolgálni.

Csupán annyit írtak, hogy az időjárási viszonyoktól, más, a BGYH-hoz tartozó strandok nyitásától is függ, de előreláthatóan „június környékén” várható a beruházás megkezdése, ami ha minden igaz, jó hír, mert a vállalat nem az önkormányzati választások eredményétől teszi függővé a Dandár megújítását. Kíváncsian várjuk, hogy a fürdő valóban megújul-e a nyár elején

Nem a forráshiány a probléma

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2023-as üzleti eredményei rekordot döntöttek:

a bevétel várhatóan megközelíti a 23 milliárd forintot, a tervezett 19,7 milliárd forinttal szemben, és az adózás utáni eredmény is jelentősen meg fogja haladni az 5 milliárd forintot.

Ilyen bevételi adatok mellett érthető a Dandár törzsvendégeinek felháborodása, amiért egy pár százezer forintos jéggépre sem telik a fürdőben, a zuhanyzók jelentős része pedig továbbra sem üzemel. A BGYH a következő felújításokat tervezte be az idei évre: 

A budapesti gyógyfürdőkről szóló riportsorozatunk korábbi részei:

A Dandár fürdőről szóló riportunkat ide kattintva olvashatja el.

A Szent Gellért Gyógyfürdőről szóló cikkünktől már csak egy gombnyomás választja el.

A Paskál fürdőről szóló riportunkat ide kattintva olvashatja el.

A Rudasról pedig ebben a cikkben írtunk

(Borítókép: Balkányi László / We Love Budapest)

Rovatok