Index Vakbarát Hírportál

Ezt mondta Orbán Viktor a Fidesz-frakciónak az új köztársasági elnökről

2024. február 22., csütörtök 10:33

A szerdán kezdődött kétnapos frakcióülésen a Fidesz–KDNP képviselőit leginkább az érdekelte, hogy a jobboldal kit jelöl államfőnek. Orbán Viktor beszélt is erről szerda este, de a kérdés továbbra is nyitott.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, a lehetséges államfőjelöltekről készített közvélemény-kutatások nem támasztják alá a miniszterelnök terveit és elképzeléseit. A kormányfő úgy döntött, hogy nem áldozza be a Sándor-palota kedvéért sem Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztert, sem Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert. Orbán Viktor véleménye szerint a magyar kormánynak a júliusban kezdődő EU soros elnökségre, a helyhatósági és európai parlamenti választásokra, valamint a hadiipari fejlesztésekre kell fókuszálnia.

Bár a Miniszterelnökség megbízásából több fókuszcsoportot is szerveztek, hogy így is teszteljék az újabb és újabb lehetséges jelöltek neveit, a miniszterelnök inkább a megérzéseire támaszkodik, mint a különböző közvélemény-kutatásokra vagy tanácsadói jelentésekre.

Orbán Viktor így nyilatkozott szerda este

A Fidesz-frakció szerdán Balatonalmádiban kezdte meg kétnapos tanácskozását, ahol az országgyűlési képviselők már azt várták, hogy Orbán Viktor bejelenti Novák Katalin leköszönő államfő lehetséges utódját, vagy legalábbis néhány nevet említ. Akik erre számítottak, azoknak (egyelőre) csalódniuk kellett.

Még nincs jelölt

– szerda este mindössze ezt közölte a miniszterelnök a Fidesz–KDNP-frakció érdeklődő tagjaival az Indexhez eljutott információk szerint.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormánypártok tagjait frusztrálja, hogy a három jobboldali köztársasági elnökből – Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin – kettőnek le kellett mondania. Ezért a következő államfőjelöltnek támadhatatlannak és kikezdhetetlennek kell lennie. Hétfőn kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, ahol a képviselők vélhetően meg fogják szavazni Novák Katalin lemondását, valamint Svédország NATO-tagságának ratifikálását.

Rovatok