Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-árvának tartja magát a kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvéd

2024. február 22., csütörtök 20:30

Közösségi oldalán folytatta értekezését az a magát – még egyelőre – fel nem fedő jogász, aki a pedofilbotrányban érintett K. Endre kegyelemben részesítését nyilvánosságra hozta, ami aztán Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit igazságügyi miniszter és Balog Zoltán református zsinati elnök lemondásához veztett. A névtelenségét őrző ügyvéd Vidéki prókátor néven indított Facebook-oldalt. Sorozatának második részében, csütörtök este azt fejti ki hosszasan, hogy miért robbantotta ki a kegyelmi botrányt.

„Miután tegnap tisztáztam a „hogyant”, térjünk át a „miértre”, vagyis annak kifejtésére, miért lettem a NER kritikusa, ellenzékének tagja, és milyen okokból kifolyólag alakultak ki bennem azok az érzések, melyek arra sarkalltak, hogy a botrányos kegyelmi döntésre felhívjam a független sajtó figyelmét. Mielőtt azonban ezt megtenném, szeretnék röviden bemutatkozni a közvélemény és az utókor számára” – kezdi bejegyzését a Vidéki prókátor nevű jogász a Facebookon.

A bejegyzés szerzője Fidesz-árvának nevezi magát, amit azzal támaszt alá, hogy – mint írja – az a rossz híre van a fideszes nagyurak számára, hogy ezt a kegyelmi botrányt egy egykori Fidesz-tag robbantotta ki, „aki előbb volt jobboldali és konzervatív, mint Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, vagy Rogán Antal, és talán előbb lett a Fidesz tagja, mint Novák Katalin”.

Az ügyvéd a posztjában bepillantást enged magánéletébe, politikai gondolkodásmódjába, melyekről azt írja:

egyik ágon örmény eredetű erdélyi nemesek, a másik ágon pedig német és magyar ajkú felvidéki polgárok. Büszke vagyok arra, hogy egyik ősöm egyik vármegyénk alispánja, táblabírája, és a reformkorban – Széchenyi, Kossuth, Eötvös és Deák párthíveként – reformpárti országgyűlési követe volt. Egy másik ősöm főhadnagyként vett részt az 1848–1849-es szabadságharcban, ami után kivégezték. Távolról az 56-os hőssel, Pongrácz Gergellyel is rokonságban állok. Olyan nevelésben részesültem a szüleim által, hogy kisiskolás koromban már kívülről tudtam Erkel Bánk bánjának legszebb részeit. Városomban az elsők között voltam, aki – gimnazista diákként – a könyvtárban kikérte és átolvasta az addig nem nyilvános 56-os helyi forradalmi újságokat. Még a gimnáziumi tanórák alatt is frissen megjelent, 56-ról szóló könyveket olvastam titokban. Amint az életkorom lehetővé tette, beléptem a Magyar Demokrata Fórumba, és lelkes antallista lettem.

A posztból kiderült, hogy „később ő is Orbán Viktor híve lett, mert – fiatal, tehetséges politikusként – ő lett a nemzeti oldal nagy reményű vezére”. A 2002-es választási vereség után ő is úgy érezte, hogy tennie kell a nemzeti oldal újbóli hatalomra kerüléséért, ezért belépett a Fideszbe.

A Vidéki prókátor bejegyzésében arról is ír, hogy nagyon örült a Fidesz 2010-es győzelmének, és nagy reményeket fűzött Orbán Viktor újbóli, ráadásul koalíciós kényszer nélküli hatalomra kerüléséhez, majd még ugyanabban az évben arra a megállapításra jutott, hogy Orbán Viktor „azonnal nekiállt formálissá tenni a demokráciát, és leépíteni a jogállamot”.

Mostanra úgy látja, hogy a politika, a közélet és a társadalom nagyon mély morális válságba jutott.

Úgy véli, hogy a magyar társadalom ma ugyanúgy elfogadja a korrupciót, és ugyanúgy immúnis a közvagyon ellen elkövetett bűnökre, mint a Kádár-rendszer idején.

Újra a bűzlő kádári posványban élünk, csak most éppen Orbánnak hívják az aktuális Kádárt

– írja a jogász, majd többek között azzal zárja gondolatait, hogy „ma ott tartunk, hogy egy egészséges erkölcsiséggel és az átlagosnál magasabb intelligenciaszinttel rendelkező, az aljasságot és a hazudozást közömbösen elviselni nem képes magyarnak a mentális egészsége megőrzése érdekében tudatosan távol kell tartania magát hazája miniszterelnökének megnyilvánulásaitól”.

Rovatok