Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg jó program érkezik a hétvégén, alig tudunk választani közülük

2024. február 22., csütörtök 06:38

Számos program várható Budapesten február utolsó hétvégéjén is. Az események között akad kiállítás, kávéfesztivál, és gyerekprogram is.

Az előttünk álló hétvége sem lesz eseménymentes, és ahogy közeledik a tavasz, egyre szélesedik a programok felhozatala. Szombaton például a Dürer Kertben szerveznek farsangi bulit, vasárnap pedig számos kiállítás várja a látogatókat. 

Február 24., szombat

Kalandra Fül Fesztivál

A Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Danubia Zenekar Hámori Máté vezetésével február 24-én immár ötödik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez. Az idei fesztivál különlegessége, hogy most először a koncertek, hangszerbemutatók mellett egy színházi produkciót is láthatnak a fesztiválozók, valamint két koncertet a siketek és nagyothallók számára akadálymentesít a zenekar.

Kórusok Téli Éjszakája

A Kórusok Éjszakája a Csíkszerda kórus önkéntesei által szervezett kórusfesztivál, a budapesti kulturális élet pezsgő rendezvénye. Idén hetedik alkalommal nemcsak nyáron, hanem télen is megrendezik a fesztivált, így a Kórusok Téli Éjszakáján a Magyar Zene Házát tölthetjük meg hanggal február 24-én.

A rendezvény állítása, hogy énekelni mindenki tud, és a kóruskultúrának nem csak a klasszikus koncerttermekben van helye. Az együtt éneklés örömöt ad, lelkesít, megmozgat, összhangba hoz, közösséget teremt. Ennek szellemében hazai és külföldi kórusok adnak összesen 30 koncertet az épület 5 párhuzamos helyszínén. A kórusokat öt kategóriába sorolták: klasszikus, régizene, könnyű, kortárs, népzene – így minden koncertsávban többféle stílusból választhatunk. Az esemény záróakkordja ismét a közös éneklés lesz, ahol a fesztivál záródalát éneklik a részt vevő kórusok és a közönség – együtt.

Tilos a farsang – vol. 2!

Február végén a Tilos Rádió is farsangi bulit tart a Dürer Kertben. Ezen az estén a nagytermet, kistermet és az emeletet is előadók töltik meg, többek között olyanok, mint az Üllői Úti Fuck, DJ Titusz, a Gutting Revue, Mesterházy és még sokan mások.

KávéBár Bazár

Idén február utolsó hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizennegyedik KávéBár Bazár, melynek a Millenáris B épülete ad otthont. A belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatunk közel ötven kiállító termékeiből. Idén számos programújdonsággal készülnek a szervezők az exkluzív Tasting Table-kóstolóktól kezdve a pingpongversenyen át a KávéBár-kvízdélutánig. A belépőjegy árába szokás szerint korlátlan kóstolások tartoznak nemcsak kávékból, hanem a bárvilág izgalmas kínálatából is.

Február 25., vasárnap

Bartis Attila tárlatvezetése Benkő Imre kiállításán

„Benkő Imre, a szubjektív dokumentarista, ez áll a plakáton. Ebből a dokumentarista számomra leginkább azt jelenti, hogy valaki reggel azért kel fel, hogy önmagán kívül mást is lásson és megmutasson a világból. A szubjektív pedig azt, hogy nemcsak a külső valóságról visszaverődő fény, hanem a saját, belső fénye is nyomot hagy a filmen. Az ember pedig egyetlen saját fényforrással rendelkezik, az a szeretet.” Február 25-én Bartis Attila József Attila-díjas magyar író, fotográfus tárlatvezetésén vehetünk részt, a Valós látomások | Benkő Imre a szubjektív dokumentarista című kiállításon.

Madách téri fánkbuli

Február 25-én farsangolhatunk a Madách téri Központban. Vasárnap délután Huszár Matyi, a Közkonyha és a Vasüzlet séfje és Kárai Dávid gasztroblogger, a Nosalty volt főszerkesztője süti nekünk az igazi szalagos fánkokat.

Róma – Budapest kiállítás

A Virág Judit Galéria tematikus kiállítássorozaton keresztül mutatja be a három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros és Budapest között lévő művészeti kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét. A modern magyar művészet kialakulása és sokszínűsége szorosan összefüggött festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó berlini, párizsi és római utazásaival.

A Róma–Budapest című, a sorozat harmadik és egyben lezáró részeként megrendezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze e gazdag évszázad művészeti irányzatait, kiemelten foglalkozik a római iskolával, és végigtekinti, hogyan vált meghatározóvá az olasz főváros a hazai művészeti élet szereplői számára. A kiállítás először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, és emellett eddig ismeretlen remekművekkel is találkozhatunk.

Rovatok