Index Vakbarát Hírportál

A szegedi önkormányzat 17-szeres áron adja el a helyiektől elvett földeket a kínai autógyárnak

2024. február 22., csütörtök 14:07

Perre készülnek a szeged környéki gazdák a helyi önkormányzattal szemben, miután egy birtokukba jutott dokumentum szerint a földjeikre építkező kínai BYD autógyár 17-szer többet fizet a területért, mint amennyit az önkormányzat juttatott nekik.

Januárban írtunk arról, hogy aláírták a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telekadásvételi előszerződését. Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásáról van szó, ugyanis a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata érkezik Magyarországra, Szegedre.

A leendő gyár területét birtokló gazdák megkapták a kisajátítási szerződést, majd szinte ezzel egy időben a kormányhivatal is a felhívást, hogy engedélyezzen előkészítő munkákat a magánterületen.

Az Átlátszó.hu úgy tudja, ezt követően a gazdák kikérték a szerződést, amiből kiderült, hogy 

az önkormányzat 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizet.

A leírás szerint a Pick volt területeit viszont beszerzési ár alatt adhatja tovább a város a gyárnak.

Úgy gondolom, hogy mi, gazdák a nemzet szempontjából kiemelkedő tevékenységet végzünk azzal, hogy alapvető élelmiszer-alapanyagot állítunk elő igen nagy kockázattal. Amire példa az elmúlt évek történelmi aszálya és a termény piac helyzete. [...] Ezért kérem Szeged városát, tisztelje meg a gazdálkodókat azzal, hogy korrekt áron sajátítja ki földjeiket

– írta egy szegedi környéki gazdálkodó az Átlátszónak. A portál szerint a vételár szakértői becslés alapján kimondottan alacsony, a gazdáknak négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizetnek.

Az is kiderült, hogy habár a kormányhivatali határozat szerint a kisajátítás előtt „az ingatlanon előmunkálatot csak különösen indokolt esetekben, az ingatlan rendeltetésszerű használatát a lehető legkevésbé korlátozva lehet végezni”, azonban 

a föld tulajdonosától még az adásvétel előtt hatósági rendelkezést kértek földje felett.

Az Átlátszó információi szerint miután a város 17-szer drágábban adja el a földeket, mint ahogy vette, több gazda is perre készül, mivel a területük elvesztése jelentős kárt okoz nekik.

Rovatok