Index Vakbarát Hírportál

Sajtóháború: az I. kerület polgármestere bojkottálja az önkormányzat lapját

2024. február 23., péntek 06:05

A pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás igénye gyakran felmerül az önkormányzatok által kiadott helyi újságok esetében is. Ezeket többnyire azok fogalmazzák meg, akik választott közfunkciójuk ellenére nem jelennek meg a lapban. Erre szolgáltatott a héten példát Budavár Önkormányzatának hivatalos újságja, a Várnegyed.

Nem nyilatkozik a kerületi önkormányzat lapjának V. Naszályi Márta, amíg az nem a képviselő-testület által elfogadott szerkesztési alapelvek szerint készül. Ezt közölte az I. kerület polgármestere, hozzátéve, hogy szerinte a lap kampánycélokat szolgál, ezért a jövőben a Polgármesteri Hírlevélben tájékoztatja a feliratkozókat a kerületi ügyekről. Emlékezetes, 2022. december 15-én jelent meg a Várnegyed című önkormányzati lap utolsó olyan lapszáma, amely még Csillag János főszerkesztő vezetésével, a polgármesteri vezetés ízlésének megfelelően készült el. A lapot kiadó Budavári Kulturális Nonprofit Kft. tervezett átalakítása miatt azonban a főszerkesztő nem sokkal később lemondott, jelenleg V. Naszályi Márta polgármester kabinetjének kommunikációs vezetőjeként dolgozik.

Mint ismert, a 2022-es parlamenti választásokat követően, Gelencsér Ferenc alpolgármester távozása és két jobbikos képviselő átállása után megszűnt a baloldal testületi többsége.

A polgármester az általa felügyelt Várnegyednek az utolsó lapszámban még háromoldalas interjút adott.

Ebben még arról nyilatkozott, hogy bízik a jobboldali többséggel kialakítható nagykoalícióban, mert így sikerülhet az előterjesztések mögé széles körű támogatást állítani.

Nem sikerült.  Az új többség a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Szebedi Dórát leváltotta, a polgármester által újra megbízott ügyvezető cégbírósági bejegyzését pedig elutasította. Az azóta eltelt több mint egy évben a lap nem jelenhetett meg, mivel a polgármester nem írta alá, és így akadályozta az önkormányzati cég bejegyzését. 

Az új lap 2023. február közepén jelent meg ismét, ebben már a jobboldali narratíva mentén értékelik a polgármester teljesítményét. Az I. kerületi konzultációról beszámoló híradásukban például Böröcz László, a Fidesz helyi elnöke kap széles felületet a megszólalásra, aki kifejti, hogy 

V. Naszályi Márta nem hajtja végre a testület több döntését, amivel rossz példát mutat és óriási károkat okoz a kerületnek.

A júniusi választáson a Fidesz színeiben épp Böröcz László miniszteri biztos, az V. kerület korábbi alpolgármestere lesz V. Naszályi Mártapolgármester kihívója.

A polgármester posztjában szereplő vádakra a lap vezetése tételesen is válaszolt. A fideszes cégvezetésre például azt, hogy a lapot az önkormányzattól független szerkesztőség szerkeszti, azt a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég, a Budavári Média és Városmarketing Kft. adja ki. A lap új főszerkesztője egyébként Kuthi Áron, a Magyar Nemzet egykori újságírója lett. 

Arra a vádra, hogy az új lapvezetés „nem tájékozódik az önkormányzattól, nyilvánvalóan azért, mert a célja nem a tájékoztatás, hanem a kampánycélok kiszolgálása”, azt közölték, hogy a polgármesternek elküldték kérdéseiket. Ezek között szerepelt a köztisztaság, a köztéri hajléktalanság és a BKK-hoz tartozó járatritkítás kerületet érintő ügye is.

Ezeknek a számonkérő megfogalmazása valóban élesen eltér attól a hangnemtől, amellyel a kerület vezetőjét például a szívügyének tekintett lakásügynökség kérdéskörében kérdezték még 2022-ben.

2022 júniusában a polgármesteri nagyinterjúban még azt kérdezték: Hogyan lehet elérni, hogy méltó lakhatásban legyen része mindenkinek? Ugyanez most így hangzott: A kerületben élők számos esetben panaszkodtak már a közterületek jelenlegi állapotára. Milyen lépésekre lenne szükség az önkormányzat, illetve a főváros részéről, hogy a helyiek szubjektív tisztaságérzete, illetve a közterületek tényleges tisztasága is tartósan javuljon? Mennyire jelent problémát a kerületben a hajléktalanság, és milyen változás tapasztalható ezen a téren 2019 óta?

A változtatás előtti lapszámokat átnézve az látható, hogy korábban csak a baloldali képviselők fogadóóráit tették közzé, a Fidesz által szervezett programokról, a fideszes képviselők helyi aktivitásáról nem lehetett olvasni hasábjain. 

Az inga most visszalengett.

(Borítókép: V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi képviselője (k) Üdvözlet, Miniszterelnök úr! címmel sajtótájékoztatót tart az I. kerületi Dísz tér és a Hunyadi János utca sarkán 2019. január 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok