Index Vakbarát Hírportál

Közleményt adott ki a két éve zajló ukrajnai háborúról a magyar kormány

2024. február 23., péntek 06:25

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált a két éve zajló ukrajnai háborúra. A magyar kormány álláspontja szerint a konfliktusnak nincsen katonai megoldása, illetve azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.

Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az európai szereplők meghatározó részvételével zajló minszki folyamatnak ezzel vége szakadt – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Mint írták, az európai kontinensen a második világháború és a Balkán-háborúk után ismét nyílt háború pusztít, felfoghatatlan veszteséget és szenvedést okozva.

Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel, segítséget nyújt Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában, történelme legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatja a földönfutóvá és menekültté tett milliókat, tevékenyen hozzájárul Ukrajna energiaellátásának biztosításához, illetve újjáépítéséhez – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik, Magyarország határozott álláspontja, hogy a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem kiterjeszteni és eszkalálni kell, hanem véget vetni annak. Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és erre hívja fel a harcoló feleket.

Ukrajna szuverenitásának megőrzése Magyarország elemi érdeke, Magyarország kormánya ezért minden fórumon továbbra is határozottan fellép – áll a közleményben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok