Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn már dönt is az Országgyűlés az új köztársasági elnökről

2024. február 23., péntek 10:25

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy február 26-án dönt a Magyar Országgyűlés az új köztársasági elnökről.

„A mai házbizottsági ülésen eldőlt a köztársasági elnök megválasztásának napja és rendje. Államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő 1/5-ének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent – közölte Kocsis Máté. Hozzátette: Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették.”

„Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában” – fogalmazott.

Tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a Magyar Országgyűlésben

– jelentette be a frakcióvezető.

A Fidesz–KDNP Novák Katalin lemondása után Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli az államfői pozícióra. 

Sulyok Tamás a kormánypártok felkérése után többek között hangsúlyozta: „Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni.”

Rovatok