Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért kapott diplomata-útlevelet a Csíki Sör tulajdonosa

2024. február 23., péntek 12:18

Gyorshajtáson kapták, diplomata-útlevéllel próbált kibújni a felelősség alól a Csíki Sör tulajdonosa. A dokumentumot azóta már visszavonta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de most államtitkára egy parlamenti kérdésre reagálva elárulta, hogy egyáltalán miért adták ki a diplomata-útlevelet.

Nagy port vert fel a Csíki Sör tulajdonosának ügye Magyarországon is, miután januárban kiderült, hogy a gyorshajtáson kapott Lénárd András diplomata-útlevéllel próbált meg kibújni a büntetés alól. Fellebbezett a büntetés ellen, de végül még rosszabbul járt, hiszen a botrány hatására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszavonta a dokumentumot. 

Maga a visszavonás egy parlamenti kérdés-válaszból derült ki, ám akkor arra a kérdésre nem érkezett reakció, hogy egyáltalán hogyan kaphatott diplomata-útlevelet Lénárd András. 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ezért ismét kérdést intézett a külügyminisztériumhoz, amire a tárca államtitkára reagált. A kérdés az volt, hogy milyen indokkal kapott diplomata-útlevelet Lénárd András.

Magyar Levente válasza szerint

Lénárd András a „külgazdasági tevékenység sikerének előmozdítása érdekében kapott diplomata-útlevelet”.

Az már az egymondatos válaszból nem derült ki, hogy pontosan mit takar a külgazdasági tevékenység sikerének előmozdítása. 

Lénárd András január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley-vel 162 kilométer per órás sebességgel repesztett az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán – azon a szakaszon, ahol egyébként százas korlátozás volt érvényben.

Ez a vétség 3300 lejes (körülbelül 250 ezer forintos) büntetéssel és a sofőr jogosítványának 90 napos bevonásával járt, amit a Csíki Sör tulajdonosa nem fogadott el. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, diplomata-útlevéllel is rendelkezik.

A bökkenő ezzel az volt, hogy – nemzetközi szabályok alapján – ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Ez a konkrét esetben azt jelenti, hogy Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem, ott ugyanis román állampolgár.

Rovatok