Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztik a folyóirat kiadását, amibe belekerült a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat

2024. február 23., péntek 12:56

A Kúriai Döntések című folyóiratnál vizsgálatot rendeltek el, és felfüggesztették a kiadást, amíg ki nem derül, hogyan kerülhetett bele a lapba a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat.

A Kúria kommunikációs osztálya a 444.hu-nak megerősítette, hogy vizsgálatot rendeltek el a Kúriai Döntések című folyóiratnál, és erre tekintettel elrendelték a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését is.

A hivatalos közlés szerint addig nem is folytatják a lapkiadást, amíg ki nem derül, hogy hogyan kerülhetett a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat a folyóiratba.

„A Kúria elnöke az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el” – írták a lapnak.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, egy elítélt pedofil bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt.

Az ügy hatalmas közfelháborodást váltott ki, nyolc nappal később pedig Novák Katalin köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző Varga Judit igazságügyi miniszter is lemondott, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.

„Undorral és borzadva” olvasta a határozatot

Korábban megírtuk, hogy vidéki prókátor néven indított Facebook-oldalt a kegyelmi ügyet kirobbantó jogász. Egyik posztjában írta meg, hogy a határozat a Kúriai Döntések 2024. januári számának megjelenése óta ott volt mindenki előtt nyomtatott formában és a jogtárakban is.

Úgy fogalmazott: „Undorral és elborzadva olvastam a határozat első 23 pontját, melyekben a Kúria leírta az első- és a másodfokon eljárt bíróságok határozatait, valamint az azokban megállapított és a felülvizsgálati eljárásban már nem támadható tényállást. Amikor azonban ahhoz az ominózus 24. ponthoz értem, a kávéscsésze kis híján kiesett a kezemből, és majdnem leszédültem a székemről:

A KÚRIA EBBEN A PONTBAN RÖGZÍTETTE, MÉGPEDIG EGY BÍRÓSÁGI HATÁROZATHOZ MÉLTÓ HIDEG, PRECÍZ TÁRGYILAGOSSÁGGAL NOVÁK KATALIN KEGYELMI DÖNTÉSÉNEK TÉNYÉT ÉS PONTOS TARTALMÁT.”

Miután kiderült számára, hogy a kegyelmi döntés milyen alapügyhöz kapcsolódik, kötelességének érezte, hogy erről tájékoztassa a közvéleményt is, így még aznap este megkeresett e-mailben néhány sajtóorgánumot.

Rovatok