Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette a részleteket a Gripenekről

2024. február 23., péntek 14:36

A meglévő 14 darab JAS–39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé ezért a magyar kormány további négy darab JAS–39C beszerzéséről döntött, erre a hazánk megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt van szükség Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint.

„Az új beszerzések erősítik Magyarország légierejének képességét az ország légterének – nemzeti és NATO elvárások szerinti – védelmére” – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A csúcstechnológiás többfunkciós harcászati repülőgép kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mind légiharc, mind földi célpontok elleni hatékonyság, mind üzemeltetés tekintetében

– idézi a Honvédelmi Minisztérium közleménye a minisztert.

Elmondta, hogy a Magyar Légierő gerincének számító Gripen-flottát nemzetközi szinten is ismerik és elismerik, a magyar JAS–39-esek három alkalommal védték a balti országok légterét a NATO missziójának (BAP) keretében, 2025-ben pedig újra ellátják ezt a feladatot. Mindemellett szintén hazánk Gripenjei látják el – Olaszországgal közösen – Szlovénia, valamint a V4-tagállamokkal együttműködésben Szlovákia légterének védelmét is.  

A felek a flotta bővítése mellett a svédek által nyújtott logisztikai szolgáltatások hosszú távú, tízéves meghosszabbításáról, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszámolt, hogy mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre a Honvédelmi Minisztérium és a SAAB svéd hadiipari vállalat között.

A dokumentum szerint a svéd fél részt vesz a többi közt a Magyar Légierő harcászati repülőképességének, valamint az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan a – magyar részről a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) által koordinált – központban pilotprojektként indul el a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával támogatott karbantartási képzés.

Ahogyan arról beszámoltunk, Orbán Viktor kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tárgyalásuk után a Karmelita kolostorban tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: négy új Gripen érkezik a magyar légierő kötelékébe. A találkozóról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. 

Rovatok