Index Vakbarát Hírportál

Vera Jourová a kormánnyal zajló tárgyalásokról: Időnként magyarosan reagáltak

2024. február 23., péntek 19:10

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke újságíróknak többek között arról beszélt, hogy visszatérően javasolta magyar tárgyalópartnereinek az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Az Európai Bizottság egyik alelnöke a magyar kormánnyal zajló jogállamisági vitával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a testület fellépése nélkül valószínűleg rosszabb lenne a helyzet – írja a Szabad Európa.

Vera Jourová arra emlékeztetett, hogy az Európai Bíróság minden kötelezettségszegési eljárásban és más keresetet illetően is igazat adott Brüsszelnek a Budapesttel fennálló vitában.

Időnként magyarosan reagáltak, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítették, egy centivel sem többet, de ez is rendben van

– jellemezte a magyar kormány reakcióját a cseh politikus.

Vera Jourová úgy látja, hogy a pénzügyi nyomásgyakorlás bizonyos eredményeket produkált, valamint kitért arra is, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás még folyamatban van, mert továbbra sincsenek mindenre kiterjedő garanciák az uniós pénzügyi érdekek védelmére, legyen szó a közbeszerzésekről vagy a csalás és a korrupció elleni védelemről.

A alelnök elárulta, visszatérően javasolta magyar tárgyalópartnereinek az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, de „ezt mindig elutasították. (…) Természetesen el kell menni egy országba, beszélni kell az emberekkel, és meg kell kísérelni annak megértését, hogy mi van papíron, és mit mutat a valóság”.

2023 decemberében derült ki, hogy a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót felszabadítanak.

Rovatok