Index Vakbarát Hírportál

A BKV-vezér jelentős béremelést kapott Karácsony Gergelytől

2024. február 26., hétfő 11:58

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Indexnek elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatójának fizetése 2,6 millió forintra, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezetőjének pedig 2,2 millió forintra emelkedett a havi járandósága.

Számunkra Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes előterjesztéséből vált világossá, hogy a BKV és BGYH vezérének is jelentősen emelkedett a bére 2024 februárjától. Karácsony Gergely főpolgármester már jóváhagyta helyettese előterjesztését. Arról, hogy miért és pontosan milyen mértékben emelkedett a két vállalatvezető javadalmazása, az előterjesztőt, Kiss Ambrust kérdeztük.

Olyan javadalmazási szabályokat alkottunk, amelyek fizetési plafonokat jeleznek. A jövedelmek mértékét próbáltuk az állami cégekhez igazítani, a BKV esetében a MÁV-Start a referenciapont, a korábbi szabály szerint a MÁV-Start vezérének a fizetésének maximum 80 százalékáig terjedhet a BKV vezérigazgatójának javadalmazása. Két dologra hívnám fel a figyelmet. Egyrészt időközben a MÁV vezetőjét kinevezték a Volánbusz első emberévé is, ezért a MÁV-startos fizetését nem módosították. A másik pedig, hogy a többéves bérmegállapodásunk miatt 13,5 százalékos bérfejlesztés történt az egész Budapest-családban. Ahhoz, hogy a 13,5 százalékos emelést a BKV vezetőjének is megadhassuk, a 80 százalékos javadalmazási szabályt kellett emelnünk 90 százalékra

– mondta az Indexnek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy a helyettesek fizetésének mértékét a BKV szabályozza, de a teljes dolgozói körre nézve átlagosan 13,5 százalékos béremelkedés történt.

Kiss Ambrus elmondta, hogy a BKV-vezér fizetése 2,3 millió forintról 2,6 millió forintra nőtt.

„A BGYH-t érintő módosítás nem a bérezésre, hanem a cafeteriaszabályokra vonatkozik. Az eddig általános szabályok szerint a cafeteria esetében a minimálbér háromszorosa volt adható, a módosítással ezt az ötszörösére növeltük” – tette hozzá Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes azzal indokolta a döntést, hogy a BGYH-nál megkötött bérmegállapodás a cafeteriát érintő szabályokra is kiterjedt.

„Annak érdekében módosítottuk a javadalmazási szabályokat, hogy ugyanazt a cafeteriaszintet kaphassa meg a BGYH vezérigazgatója, mint az összes többi munkavállaló” – jelentette ki a főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus közlése szerint a BGYH vezetőjének fizetése 1,95 millióról emelkedett 2,2 millió forintra. 

10 millió forintos prémiumot kapott a BKV-vezér 

A közelmúltban arról is beszámoltunk, hogy a kormánypárti Wintermantel Zsolt Bolla Tibor BKV-vezér prémiumát kérte számon Karácsony Gergelyen. A BKV az Indexnek reagálva elmondta, hogy jutalom helyett megérdemelt jövedelemről van szó, amit az igazgató 2022-es egész évi munkájáért kapott.

Wintermantel szerint a főpolgármester hitelből fizette ki a BKV vezérigazgatójának tízmillió forintos prémiumát tavaly nyáron. A teljes évre vonatkozó feladatokról szóló dokumentumot 2022. december 19-én fogadták el, a kormánypárti politikus arra is választ szeretett volna kapni, hogy „vajon néhány napi munkáért ki lehet-e fizetni 10 millió forint prémiumot”.

Azt kérem a főpolgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra ezeket a feladatkiírásokat és az értékeléseket, és adjon magyarázatot arra, hogyan tudta a BKV vezérigazgatója néhány nap alatt elvégezni az egész évre kitűzött prémiumfeladatokat

– jelentette ki Wintermantel Zsolt.

A BKV azt írta az Indexnek, hogy 

a kitűzési, értékelési és kifizetési eljárásrend maradéktalanul megfelel a hatályos szabályoknak.

Bolla Tibor 2022-es munkájáért 9,6 millió forint prémiumot vett fel. A 2022. évi üzleti terv elfogadása után már nyár elején megkezdődött a fővárossal a vezérigazgatóra vonatkozó 2022. évi prémiumkitűzési feladatok egyeztetése. A tényleges decemberi kitűzés ezt az egyeztetési folyamatot véglegesítette – tette hozzá a BKV. A menedzsment egyik legfontosabb feladata a likviditás fenntartása volt, a közösségi közlekedési szolgáltatás folyamatos biztosítása.

A vállalat közölte, hogy 

A FOLYÓSZÁMLAHITEL CSAK RÉSZMEGOLDÁS VOLT, A TÁRSASÁG KÖLTSÉGCSÖKKENTÉSI INTÉZKEDÉSEKET HAJTOTT VÉGRE, MELYNEK EREDMÉNYEKÉNT A BKV ZRT. 4,3 MILLIÁRD FORINT MEGTAKARÍTÁSSAL ZÁRTA A 2022-ES ÉVET.

A BKV szerint a pontos feladatokat a prémiumfeladatok teljesítésének lejelentése tartalmazza, amelyet a főpolgármester értékel, és dönt a kifizetés teljesítéséről. A lejelentés a BKV Zrt. éves beszámolójának elfogadása után készül, amiről a következő év közepén születik döntés.

Béremelés a BKV-nál

A BKV igazgatósága január végén fogadta el a munkáltató és az érdekképviseletek idei évre érvényes bérmegállapodását.

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) közölte,

A DOLGOZÓK MÁR FEBRUÁRBAN ÁTLAGOSAN 12,5 SZÁZALÉKKAL MAGASABB BÉRT KAPNAK, ÉS EMELKEDNEK EGYÉB JUTTATÁSOK IS.

A munkáltató és a szakszervezetek képviselői január 18-án egyeztek meg a 2024-es évre érvényes BKV-s bérfejlesztés részleteiről. A tárgyalásokon figyelembe vették, hogy a vállalat érdekei is érvényesüljenek, valamint a munkavállalói oldal is méltányos béremeléshez jusson a megállapodás eredményeként – közölte a vállalat.

A főváros és a bérszövetséget alkotó érdekképviseletek között érvényben lévő bérpolitikai megállapodás értelmében 12,5+1 százalékos keret állt rendelkezésre.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. március 20-án. Fotó:  Papajcsik Péter  / Index)

Rovatok