Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta a parlament Svédország NATO-csatlakozását

2024. február 26., hétfő 16:48

Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők többsége támogatta Svédország NATO-tagságának ratifikációját.

A tavaszi ülésszak első, hétfői napján a képviselők 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták Svédország NATO-tagságának ratifikációját, így utolsó tagállamként Magyarország is jóváhagyta a szövetség bővítését.

Miniszterelnöki látogatás és négy új Gripen

Finnország és Svédország az orosz–ukrán háború kirobbanása után kérte felvételét a NATO-ba. Finnország azóta már tagja a szövetségnek, míg a svédek a török és a magyar ratifikációra vártak.

A magyar kormány álláspontja sokáig az volt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ratifikáló fél, viszont az Országgyűlés döntésére hétfőig várni kellett, miközben a török parlament már jóváhagyta a svéd csatlakozást.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is arról beszélt, hogy a kormánypárti frakciókban vannak olyan képviselők, akik nem támogatják a ratifikációt. Kövér László lapunknak adott interjújában elmondta, ő az egyik olyan tagja a frakciónak, akinek aggályai vannak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden tette közzé, hogy a kormánypárti frakciók már támogatják Svédország NATO-csatlakozását, miközben – ahogy beszámoltunk róla – körvonalazódott egy katonai eszközbeszerzési együttműködés is.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteken látogatott Budapestre, majd az Orbán Viktorral történt tárgyalást követően bejelentették: négy új Gripen érkezik a magyar légierő kötelékébe.

Rovatok