Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza-tó mentén

2024. február 26., hétfő 13:42

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétfőn közölte, hogy megszűnik a Tisza-tó mentén az árvízvédelmi készültség.

A Tisza árhulláma jelenleg Szolnok és Tiszavárkony között tetőzik, a felette lévő folyószakaszon már apad, a Tisza-tó mentén megszűnt az árvízvédelmi készültség – írja az MTI a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleménye alapján.

A tájékoztatás szerint a vízállás reggel 7 órakor Tiszafürednél 651 centiméter, apadó; Kisköre-alsónál 727 centiméter, apadó; Tiszaroffnál 764 centiméter, apadó; Szolnoknál 737 centiméter, tetőzésközeli; Martfűnél 658 centiméter, áradó; Tiszaugnál pedig 560 centiméter, ugyancsak áradó. (Szolnoknál vasárnap 17 óra óta 737-738 centiméteres vízállások figyelhetők meg.)

Hétfő reggel 8 órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza-tó körül. A Kötivizig azonban továbbra is figyelőszolgálatot lát el a Tisza mentén Kiskörétől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon. Másodfokú a készültség Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között, a többi szakaszon pedig elsőfokú.

A Zagyva–Tarna vízgyűjtőjére vasárnap hullott csapadék következtében kisebb árhullám alakult ki, ezért a felső vízmércéknél áradás figyelhető meg. A Zagyva Jászteleknél várhatóan a fokozati szint alatt fog tetőzni.

Rovatok