Index Vakbarát Hírportál

Ne siessen az autómosással, újra jön a szaharai por

2024. február 29., csütörtök 08:59

Már jelenleg is van felettünk szaharai por kisebb koncentrációban, a legtöbb azonban a következő napokban érkezik. Érdemes tehát várni az autómosással, hiszen több helyen eső, zápor moshatja ki a légkörben lebegő porszemcséket, sőt néhol már csütörtökön is kialakulhat sáros eső.

Mint megírtuk, egy déli áramlással sivatagi por érkezik Délkelet-, majd Közép-Európa térségébe, amely az elkövetkező napokban csapódik le. A következő napokban ugyanis egy hidegfront éri el a Szahara térségét, a front előtti erős feláramlásnak köszönhetően pedig nagy mennyiségű sivatagi por kerül a magasabb légrétegekbe, mely az erős délies áramlásnak köszönhetően hozzánk is megérkezik.

Az Időkép beszámolója szerint csütörtökön és pénteken pedig még nagyobb mennyiségben lesz felettünk a szaharai por, ami különösen napkelte és napnyugta idején válhat láthatóvá.

De az autókon és más tereptárgyakon is találhatunk egy kis afrikai homokot, ugyanis pénteken több helyen eső, zápor moshatja ki a légkörben lebegő porszemcséket, sőt néhol már csütörtökön is kialakulhat sáros eső.

Jelentős lesz a felettünk lévő por mennyisége még hétvégén is, de ekkor főleg záporos csapadék jön, így kisebb területen fordulhat elő újabb sáros eső.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok