Index Vakbarát Hírportál

Több mint 55 ezren fordultak influenzás tünetekkel orvoshoz az elmúlt héten

2024. február 29., csütörtök 09:57

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentéséből kiderült, hogy több mint 55 ezren fordultak orvoshoz az elmúlt héten influenzás tünetekkel.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 55 100-an fordultak múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel, akut légúti fertőzés tüneteivel pedig 286 ezren jelentkeztek orvosnál – adta hírül az MTI.

A 8. héten – február 19. és 25. között – az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15–34 évesek, 22,5 százaléka a 35–59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az adatok szerint múlt héten az országban hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent, Budapesten pedig nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A vizsgált légúti mintákban az influenza pozitivitási arány 41,1 százalék, a SARS-CoV–2 pozitivitási arány 2,5 százalék volt.  

A 8. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett hét területről, ezek Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A megbetegedések három óvodát, egy általános iskolát és három szociális intézményt érintettek.

Múlt héten 357 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 42-en szorultak intenzív ellátásra.

Rovatok