Index Vakbarát Hírportál

444: presbiterré nevezhették ki K. Endrét a református egyházközségben

2024. február 29., csütörtök 08:06

Presbiterré választhatta K. Endrét 2023 végén, szabadulását követően a Bicskei Református Egyházközség – írta meg a 444 egymástól független forrásokra hivatkozva. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese a közelmúltban állítólag lemondott tisztségéről.

A 444 úgy értesült, K. Endre presbiterjelöltként nem említette a bicskei gyermekotthonban történteket, az egyházközség híveinek többsége pedig nem is hallott semmit az esetről.

A lap egyik forrása arról számolt be, hogy az egyik jelölt, aki hallott a zaklatási ügyről, rákérdezett, valóban el volt-e ítélve K. Endre, aki erre erre azt válaszolta, hogy ártatlanul vádolták meg, és kegyelmet kapott.

A 444 fontosnak tartotta kiemelni, hogy a 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményét nyilvánosan nem tették közzé. A hírportál az egyházközség tagjait felkeresve próbálta megszerezni a presbiterek névsorát, de nem járt sikerrel.

A portál egyik forrása azt állította, hogy az előző hét vasárnapi istentiszteleten bejelentik „a bicskei református lelkész K. Endre presbiteri tisztről való lemondását”. A 444 újságírója elment az istentiszteletre, amely után a lelkész valóban elmondta, hogy lemondott az egyik presbiter, de az illető nevét nem említette. 

Mint ismert, K. Endre segített a vádak szerint a bicskei gyermekotthon igazgatójának eltussolni annak pedofil bűncselekményeit, melyeket a bentlakó gyermekek ellen követett el. K. Endrének később Novák Katalin volt államfő kegyelmet adott, amiből országos botrány kerekedett. A posztjáról lemondó Novák Katalin mellett számos közszereplő gyanúba keveredett azzal kapcsolatban, hogy tudomása lehetett az ügyről.

A kegyelmi ügy előzményeiről és következményeiről az Indexen részletesen beszámoltunk; a témával kapcsolatos cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Rovatok