Index Vakbarát Hírportál

Orosz Anna: Semjén Zsolt válasz helyett végigsimította a vállamat és a karomat a parlament folyosóján

2024. február 29., csütörtök 14:29

„Nőként nagyon rossz a parlamentben lenni” – mondta Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője a Republikon Intézet Nők a politikában, nők a közéletben című rendezvényen. A politikus szerint a kegyelmi ügyre vonatkozó kérdéseire nem válaszokat, hanem simogatást kapott.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után, nyilvánvalóan nem véletlenül, a Horn Gábor vezette Republikon Intézet Nők a politikában, nők a közéletben címmel hirdette meg közéleti eseményét. Horn Gábor azt mondta, hogy Varga Juditot is meghívták az eseményre, de sajnálatos módon nem jött el. A Republikon Intézet vezetője kiemelte, hogy egyetlen nő sincs a kormányban, és a döntéshozatalban is nagyon kevesen vesznek részt, ennek ellenére nem ért egyet a női kvótákkal. 

Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója egy felmérést idézve arról beszélt, hogy a férfiak 47, a nők csupán 37 százalékát érdekli a politika, a kutatások szerint még Törökországban is magasabb az arány. A magyar nők politika iránti érdeklődési szintje alacsony, de a részvételi hajlandóságuk mégis magasabb a választásokon. A mérés szerint a jelenlegi magyar pártok által kevésbé érzik magukat reprezentálva.

A nők között magasabb arányban találhatóak a hívő, vallásos világnézetűek. „A férfi dolga az, hogy pénzt keressen, a feleségeknek a háztartással és a gyerekekkel kellene foglalkozni” – erről kérdezték az embereket egy kutatásban, amivel 2021-ben még 36, 2022-ben már a 43 százaléka értett egyet a megkérdezetteknek. 

„A teljesítményben hiszek”

Benyó Rita, újságíró, a rendezvény moderátora szerint az elmúlt 15 évben nem változott a nők hajlandósága arra vonatkozóan, hogy belépjenek a politikába.

Nem vagyok híve a női kvótának, liberálisként a teljesítményben hiszek

– mondta Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, hozzátéve, hogy sokszor tapasztalja a politikában annak a hátrányát, hogy nő, miközben újra és újra rácsodálkozik az érintett helyzetekre. 

A bejutás miatt látom értelmét a női kvótának, de a pályám kezdetén a hiúságom is azt mondatta velem, hogy hagyjatok békén a kvótátokkkal. A belépéshez jó, mert akkor a nők között is körül kell nézni, ha egy feladatról van szó, de ha valaki egy testület tagja, akkor már nincs szükség a kvótára, a tehetség és a munka szerepe felértékelődik

– mondta Lendvai Ildikó. Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és társelnöke egyetért azzal, hogy a lehetőséget meg kell adni a nőknek. Úgy látja, hogy a társadalom a kvóta miatt ébredt rá, hogy mennyi tehetséges nő van a politikában, ezáltal pedig a közélet is jobbá vált. Ezt tapasztalta Németország, Franciaország és Dánia esetében. „Kvótahívő vagyok ”– mondta Szabó Tímea, hozzátéve, hogy ez nem cél, hanem sokkal inkább egy eszköz. Orosz Anna, a Momentum alelnöke és országgyűlési képviselője szerint nehéz levetkőzni a hagyományos női szerepeket. Ő több férfi óvodapedagógust vagy női biológust szeretne látni. 

„A női politikusok sikeresek, és szeretik őket a választók”

„A választókban paradigmaváltás ment végbe, ma már szívesen választanak nőt” – fűzte hozzá Szabó Tímea, aki szerint egyre több női vezető van a pártoknál, akikkel a választói igényekre reflektálnak a pártok. 

Orbán Viktor tudatosan választotta Novák Katalint államfőnek, a társadalmi igényre reagált

– tette hozzá. A ferencvárosi polgármester szerint a választók több mint fele nő, de azok száma, akik a politikával aktívan foglalkoznak, elenyésző. Orosz Anna ezzel nem értett egyet, szerinte sokszor nem tudjuk, hogy amivel a nők foglalkoznak, az éppen maga a politika. Úgy véli, elég, ha csak az akkugyárakra vagy az oktatással foglalkozó édesanyákra gondolunk.

A női politikusok sikeresek, és szeretik őket a választók

– jelentette ki Orosz Anna. Lendvai Ildikó szerint ennek ellenére van mit tenni a közéletben, mert a jelentősebb bizottságokban, pozíciókban még mindig alulreprezentáltak a nők.

Nekem csak előnyöm volt abból, hogy nő vagyok. A férfiak mezőnyében észre lehetett venni

– tette hozzá a szocialisták volt elnöke. 

„Végigsimította a vállamat és a karomat”

„Nőként nagyon rossz a parlamentben lenni” – mondta Orosz Anna, hozzátéve, hogy hétfőn a parlament folyosóján kérdezte Semjén Zsoltot a kegyelmi ügyről, aki szerinte válasz helyett végigsimította a vállát és a karját, és amikor ezt számonkérte a miniszterelnök-helyettesen, Semjén azt mondta neki, hogy ő, vagyis Orosz Anna ment hozzá túl közel.

A rendezvényen részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy az Országgyűlésben már nem kapnak nemükre vonatkozó megjegyzéseket, mert ma már a kormánypropaganda foglalkozik a lejáratásukkal.

Áder János engedett volna-e Balog Zoltánnak, összeomlott-e volna úgy, mint Novák Katalin? 

– tette fel a kérdést Baranyi Krisztina. „Nemtől függetlenül mindenki Orbán Viktor felé néz“ – reagált Orosz Anna, aki úgy véli, hogy nemtől függetlenül bárki kegyelmet adott volna az adott ügyben. 

Novák Katalin veszélyt jelentett Orbán Viktor miniszterelnöki székére, ezért lett köztársasági elnök

– mondta a Párbeszéd társelnöke. Lendvai Ildikó gendersemleges történetnek tartja a kegyelmi botrányt, és mindenkit arra biztatott, hogy lépjen be a politikába.

A youtuberek sikerének titka

Kovalcsik Ildikó, vagy ahogyan egy ország ismeri, Lilu szerint az RTL-nél sosem volt releváns, hogy valaki férfi vagy női műsorvezető, és azért, mert nő, nem érték hátrányok. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke a második panelbeszélgetésben azt mondta, hogy a magyar civil szférában azért van sok nő, mert képesek megtalálni a helyüket egy olyan közegben, ahol jól lehet együttműködni. Nem surlódásmentesen, de a problémákat ki lehet mondani. 

Pető Andrea történész szerint nagyon fontos beszélgetni a nők helyzetéről a közéletben, mert fordulóponthoz érkezett a magyar politikai élet Novák Katalin és Varga Judit lemondásával. Úgy véli, hogy a női politizálásnak van egy jelentős hagyománya, de ez ellentmond a pártkatonastátusznak, a botrány pedig ennek a két elemnek a találkozása. Kijelentette, hogy újfajta politikai nyelvre van szükség, mert a jelenlegi működésképtelen.

Szemán Dénes pszichológushoz többségében férfiak fordulnak a problémáikkal. A szakember szerint ők nehezen azonosítják a nemi szerepeikkel összefüggő problémáikat, éppen ezért a maszkulinitás megerősítésére van igény a részükről, miközben minél jobban ragaszkodik valaki a hagyományos nemi szerepekhez, annál nagyobb szorongással kell szembenéznie. 

A lehetőség mindenkinek adott, a közvetlen főnökeim mind nők. A 25 éves pályafutásom alatt két fiút szültem, hogy mikor térek vissza, mindig az én döntésem volt. Volt szoptatós kisszobám, minden, amire szükségem volt

– mondta Kovalcsik Ildikó Lilu a nők helyzetéről a médiában. 

Milyen dolog az, hogy a médiában a nőket íróként és szereplőként is alig látjuk. A fiatal újságírónőknek támogatást kell kapniuk

– reagált Pardavi Márta. Kovalcsik Ildikó Lilu úgy véli, hogy nem mindig az anyagi támogatás a legfontosabb, mert a biztonság legalább olyan jelentős szerepet tölt be egy munkahelyen. 

Pető Andrea történész szerint sok nő azért támogatja az illiberális politikákat, mert létező problémákra adtak választ nekik, de ez most a lemondásokkal összedőlt, miközben az ellenzéknek még mindig nincs ajánlata. Szerencsésnek tartja, hogy az illiberális politika beszédtémává tette a gendert, mert már nem csak egy szűk réteg, hanem az egész ország beszél erről.

Kovalcsik Ildikó Lilu az influenszerek tüntetésére is felhívta figyelmet, mondván, hogy a szervezőktől tanulni kellene, nem pedig lesajnálni őket annyival, hogy csak youtuberek. Pardavi Márta szerint a hitelesség és az őszinteség állt az influenszerek demonstrációjának sikere mögött. A Helsinki Bizottság elnöke azt mondta, hogy tüntetés megmutatta a fiatalok érdeklődését a közügyek iránt.

(Borítókép: Orosz Anna. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok