Index Vakbarát Hírportál

Senki sem bír az időjárással, újabb rekord dőlt meg Budapesten

2024. március 1., péntek 11:27

A hajnali és a napi fővárosi melegrekord is megdőlt csütörtökön. A tavaszias időjárás március első hétvégéjén is folytatódik, emellett csak néhol növekszik meg a felhőzet.

Csütörtökön is folytatódott a napi hőmérsékleti rekordok sorozata: Újpesten 17,5 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami új fővárosi melegrekord – írta honlapján pénteken a HungaroMet.

A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 16 fok volt, amit 1992-ben, Budapest Örsöd állomáson mértek.

Hozzátették, hogy a János-hegyen csütörtök reggel mindössze 7,9 fokig csökkent a hőmérséklet, így 0,1 fokkal megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord is. A korábbi rekord 7,8 fok volt, amit Lágymányoson mértek 2016-ban.

Hétvégén is kitart a tavaszias idő

Ahogy az Index beszámolt róla, március első hétvégéjén is folytatódik a tavaszias, kellemes időjárás. A felhőzet csak néhol növekszik meg, valamint a szél is megerősödik. Az ország legnagyobb részén 12–19 fok közötti, a szokásosnál jóval enyhébb hőmérsékleteket mérhetünk majd. Eső délen valószínű, az ország északi felén kevésbé.

Péntek délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat felől csökken a felhőzet, és a déli tájakon több órára kisüt a nap, de az északi területeken egész nap felhős marad az idő. Dél felől csapadékzóna érkezik, és – az északkeleti harmad kivételével – több helyen várható eső, zápor, délután délnyugaton zivatar sem kizárt. 

Szombat reggelre főleg a Dunántúlon és északkeleten köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, amely napközben fel is oszlik. Délnyugat felől csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap, de az északkeleti országrészben maradhatnak borult körzetek. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. 

Vasárnap az éjszakai ködfoltok feloszlása után nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok