Index Vakbarát Hírportál

Akadozik a MÁV applikációja

2024. március 1., péntek 08:46

Március 1-jétől új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben. A mostantól érvényes új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállás miatt egy időre szünetelt a jegyértékesítés. Ugyan a Mávinform tájékoztatása szerint ez csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig tartott, a MÁV-applikáció még most is akadozik sokaknál.

A főváros és az állam megállapodásának köszönhetően március 1-jétől új időszámítás kezdődött a közösségi közlekedésben. Az utasok alacsonyabb árakkal és megváltozott kedvezményekkel találkozhatnak.

A Mávinform a vasúttársaság honlapján közölte, hogy az új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállás miatt szünetel majd a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig.

Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a MÁV-mobilalkalmazást frissíteni kell március 1-jén vagy azt követően. Ugyanakkor hiába a frissítés, az átállás nem ment zökkenőmentesen, a MÁV-app sokaknál még most is akadozik, vagy el sem indul egyáltalán, miközben az automaták sem működnek.

Több hónapos egyezkedés

Több héten át tartó huzavona után január végén eldőlt, hogy március 1-től a BKK-járatokon a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A kölcsönös bérletelfogadást Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán az a hétoldalú megállapodás teszi lehetővé, ami az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, a GYSEV, a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ között jött létre.

Az új szabályok értelmében

Csökkent a Budapest-bérlet ára

Március 1-től az árak is változnak, a Budapest-bérletért 9500 helyett 8950 forintot kell fizetni havonta. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, ezek március 1-jétől 6300 helyett 5950, 28 500 helyett 26 850 és 103 000 helyett 99 950 forintba kerülnek.

A BKK közleményében jelezte, hogy időarányosan kompenzálják BKK-utalvánnyal azokat, akik már megvették az éves, a szemeszter- vagy a negyedéves bérletüket. A pontos utalványértéket egy kalkulátor segítségével számíthatják ki a kompenzációra jogosult utasok a BKK honlapján.

Új tarifarendszer a MÁV-Volánnál

A MÁV-Volán-csoportnál a sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad márciustól: a vármegye- és az országbérlet. Ez azt jelenti, hogy a kilométer alapú bérletek megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és okosjegyek viszont megmaradnak.

Az új bérlet- és kedvezményrendszerről a MÁV egy weboldalt is indított, ami elérhető az ujtarifa.hu címen.

Rovatok