Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt a rekord: sosem volt még ilyen meleg februárban

2024. március 1., péntek 19:37

Rekordenyhe volt a február, olyannyira, hogy a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne. Az extrém enyhe időjárás mellett a február kifejezetten száraznak bizonyult, a csapadék csupán a szokásos mennyiség felét érte el.

A HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán közzétett összefoglalójában azt írja: 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. Ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a 20. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is

– írták hozzátéve, hogy olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne.

Közölték továbbá, hogy az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is.

A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett volt a hónap középhőmérséklete.

Az elemzés szerint az extrém enyhe időjárás mellett kifejezetten száraz volt a február, a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján mindössze 18,8 milliméter volt, ami a szokásos mennyiség fele. Az ország legnagyobb részén 10-30 milliméter között volt a havi csapadék, de az Alföldön nagy területen 10 milliméter alatt maradt.

A legcsapadékosabb része az országnak a Mátra és Bükk térsége volt, ahol 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok