Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány: szexuális kényszerítés miatt indult belső vizsgálat egy gazdagréti óvodában

2024. március 1., péntek 20:14

Azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el Újbuda polgármestere, amint arról értesült, hogy a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik munkatársával kapcsolatban névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi Rendőr-főkapitánysághoz. A szülőket a történtekről ma reggel hivatalos levélben értesítette az óvoda vezetése.

Névtelen feljelentés érkezett a XI. kerületi Rendőr-főkapitánysághoz, valamint belső vizsgálat indult a Gazdagréti Szivárvány Óvoda egyik munkatársával szemben.

Újbuda Önkormányzatának közleménye szerint a rendőrség február 23-án kezdett adatgyűjtésbe az anonim bejelentés alapján. Az önkormányzat is ekkor értesült először az ügyről.

Az érintett dolgozó azóta nem léphetett be az óvoda területére, nem találkozhatott a gyermekekkel, 2018-ban indult munkaviszonyát, valamint köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyát megszüntették.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XI. kerületi rendőrkapitányságának hivatalos tájékoztatása a nyomozás elrendeléséről február 29-én érkezett. Az önkormányzat mindenben támogatja a BRFK munkáját, mivel – mint írják – közös érdekük, hogy az igazság minél előbb kiderüljön.

A közlemény szerint gyanút megalapozó cselekmény(ek)ről egyelőre nem áll az önkormányzat rendelkezésére információ, korábban az érintett pedagógus asszisztens munkájával kapcsolatban panasz sem az óvoda vezetéséhez, sem az önkormányzathoz nem érkezett.

Blikk információi szerint azonban 

a bűncselekmény gyanúja, ami miatt a nyomozás folyik egy férfi pedagógiai asszisztens ellen: szexuális kényszerítés.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség a lappal azt közölte, hogy bejelentés alapján szexuális kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, amelyben egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki. A férfit a nyomozók őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészség felé. 

A lap azt is írja, hogy a rendőrségi közlemény alapján egyelőre az is elképzelhető, hogy a férfi elleni gyanúsítás sértettje felnőtt, például egy kolléga lehet, mert a BRFK nem írta, hogy kiskorú sérelmére elkövetett kényszerítésről lenne szó.

Újbuda Önkormányzata leszögezi, elkötelezett abban, hogy ahogy eddig is, ezután is a legnagyobb érzékenységgel és a leghatározottabban lépjen fel minden, a gyerekek egészséges fejlődését veszélyeztető tényezővel szemben.

A konkrét esettől függetlenül is dolgoznak azon, hogy megerősítsék intézményeik gyermekbiztonságra vonatkozó szabályait, jelzőrendszerét, és továbbra is a lehető leggyorsabban fognak reagálni a zéró tolerancia jegyében.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok