Index Vakbarát Hírportál

Megvan az európai szocialisták jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére

2024. március 2., szombat 16:33

Rómában ülésezik az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kongresszusa. A küldöttek a júniusi európai parlamenti választásokra való felkészülésről vitáznak, valamint megválasztják az európai szocialisták választási listavezetőjét – közölte a Magyar Szocialista Párt (MSZP). Az európai szocialisták listavezetőjének Nicolas Schmitet választotta végül a kongresszus.

Az ellenzéki párt közlése szerint az MSZP delegációját Kunhalmi Ágnes társelnök vezeti, a delegáció tagjai Hiller István választmányi elnök, Tüttő Kata, a párt EP-listavezetője és alelnöke, Harangozó Gábor alelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, valamint Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes.

A kongresszusi viták meghatározó eleme volt az is, hogy az Európát érő nagy kihívásokra megfelelő válaszokat fogalmazzanak meg: a szélsőjobboldal erősödő befolyása egyre fenyegetőbb, többek között a fasisztáktól és az extrémista orbáni Fidesztől féltik az EU-t az európai szocialisták

– írták, hozzátéve, hogy kiemelten fontosnak tartják a szociális Európa megteremtését is, melynek keretében magasabb béreket, jobb munkahelyeket, mindenkinek járó, jó minőségű egészségügyi ellátást és a lakhatási válság felszámolását szorgalmazzák.

Az európai szocialisták szerint az orosz–ukrán háború egész Európa biztonságáról és szabadságáról szól, ezért kell az EU-nak egységesnek maradnia, a békét, amely a II. világháború után Európában volt, helyre kell állítani.

Az európai szocialisták listavezetőjének és az Európai Bizottság elnökjelöltjének Nicolas Schmitet választotta végül a kongresszus. 

Az MSZP vezető politikusai több kétoldalú megbeszélést is folytattak Rómában. Ennek keretében például a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetői köszönetet mondtak az MSZP vezetőinek a svéd NATO-tagság magyar parlamenti jóváhagyásáért kifejtett támogatásért.

A magyar pártok közül a Demokratikus Koalíció is részt vett a kongresszuson. Gyurcsány Ferenc több posztot is megosztott az eseményről. Vele tartottak Rómába pártja EP-képviselői, Dobrev Klára, Rónai Sándor és Molnár Csaba.

Nicolas Schmit luxemburgi politikus, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a jelölést megköszönő beszédében kijelentette, hogy amennyiben megválasztják, nem fogja megengedni, hogy az unió folytassa a megszorítások politikáját.

A gázai háborúról szólva azonnali tűszünetet sürgetett, valamint a túszok szabadon engedésére és békekonferencia megrendezésére hívott fel. Kijelentette, hogy többet kell tenni Ukrajnáért, amelyet nem szabad magára hagyni. Úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világ békéjére veszélyt jelent.

(Borítókép: Nicolas Schmit beszél, miután megválasztották az Európai Szocialisták Pártjának (PES) közös jelöltjévé a 2024. júniusi európai parlamenti választásokon a PES választási kongresszusának napján Rómában, Olaszországban 2024. március 2-án. Fotó: Remo Casilli / Reuters)

Rovatok