Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen nő az egészségügyre fordított összeg, az ápolók bére is emelkedik

2024. március 2., szombat 17:10

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook oldalán jelentette be: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat, márciustól átlagosan 20 százalékkal nő az ápolók alapbére. A mostani béremeléssel 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete. Emellett a kórházakat és a rendelőket is fejlesztik, a Magyar Falu program keretében 600 falusi orvosi rendelőt újítottak fel.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte – mondta a kormányszóvivő szombaton Facebook-oldalán közzétett videójában.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: az egészségünk a legnagyobb kincsünk, és ha betegek vagyunk, akkor szeretnénk a legjobb kezekben lenni és megkapni mindent, ami a gyógyuláshoz kell. Hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest ma majdnem az akkori összeg háromszorosát fordítja a kormány egészségügyre. 

Az elmúlt években több ütemben emelték az orvosok és az ápolók bérét, és a béremelést a mostani háborús idők ellenére is folytatják – tette hozzá.

Kiemelte, hogy márciustól újabb, átlagosan 20 százalékkal nő az ápolók alapbére; a legutóbb béremelés tavaly júliusban volt, akkor 18 százalékos emelést hajtottak végre.

A mostani emeléssel 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete

– jelezte a kormányszóvivő.

Kifejtette, hogy 2010-ben az ápolók havi átlagkeresete 170 900 forint volt, most pedig majdnem meghaladja a 800 ezer forintot.

Úgy folytatta, hogy a kórházakat és a rendelőket is fejlesztik: felújítottak 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást és 23 új rendelőintézetet, valamint 34 új mentőállomást építettek.

A Magyar Falu Program keretében 600 falusi orvosi rendelőt újítottak fel, illetve építettek, de támogatják az orvosok és az ápolók eszközbeszerzéseit is. 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, és a mentőszolgálat közreműködésével új sürgősségi ügyeleti ellátást működtetnek – sorolta Szentkirályi Alexandra.

A szóvivő szerint sok egészségügyi szolgáltatás elérhető már interneten: orvosi receptek, egészségügyi dokumentumok és időpontfoglalás is.

Tudjuk, hogy még sok teendő és feladat van a kórházakban, a falvakban és a városokban egyaránt. Az egészségügyi dolgozóknak ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat és jó egészséget kívánunk

– fogalmazott a kormányszóvivő az MTI beszámolója szerint.

Rovatok