Index Vakbarát Hírportál

Nincs megállapodás, kedden is folytatódik a sztrájk a pécsi közösségi közlekedésben

2024. március 4., hétfő 19:11

Kedden is folytatódik a hétfőn kezdődött és négynaposra tervezett sztrájk a pécsi helyi közösségi közlekedésben – közölte a munkabeszüntetést meghirdető Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

Mint arról az Index is írt, ismét sztrájkol a pécsi helyi közösségi közlekedési vállalat. A feladatot ellátó Tüke Busz Zrt. és az érdekképviselet közötti bértárgyalások eddig nem voltak eredményesek, így négy napon át zajló sztrájk vette kezdetét, amely idén már a harmadik ilyen alkalom.

Dobi István, a Tüke Busz Zrt. mellett működő és a sofőrök többségét tömörítő érdekképviselet elnöke azt mondta: 

a bértárgyalások megrekedtek, a vállalat vezetése pedig nem is ült tárgyalóasztalhoz a szakszervezettel hétfőn, így folytatódik a munkabeszüntetés.

Dobi István közölte, egyelőre nincsenek összesítéseik arról, hogy a szakszervezethez tartozók közül mennyien nem vették fel hétfőn a munkát, de a sztrájk támogatottsága továbbra is jelentős.

A szakszervezet a sztrájkkal továbbra is 20 százalékos alapbéremelést kíván elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett, viszont amennyiben március 7-ig nem lesz megegyezés, illetve „nem fullad ki” a munkabeszüntetés, a SZAKSZ a bérkövetelését 25 százalékra módosítja – jelentette ki az elnök.

A helyi közösségi közlekedést ellátó Tüke Busz Zrt. pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, 

a sztrájkmenetrend értelmében hétfőn 1738 járat indul el, vagyis 146-tal kevesebb a normál menetrendnél. Kedden, szerdán és csütörtökön pedig napi 1363 járat, a normál menetrendnél 521-gyel kevesebb

– tette hozzá a vállalat.

A társaság továbbra is fontos feladatként kezeli a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról. Minden megállóban figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé – közölte a busztársaság.

A mostani sztrájk már a harmadik idén, hiszen a SZAKSZ január és február végén is két-két napos sztrájkot tartott. Előbbit követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.

A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet figyelemmel követni, továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással – tudatta a buszvállalat.

Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen. A társaság nettó árbevétele 2022-ben 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt.

Rovatok