Index Vakbarát Hírportál

Németh Lajos elmondta, kell-e számítani havazásra Magyarországon

2024. március 5., kedd 07:51

Németh Lajos szerint hamarosan búcsút mondhatunk a 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletnek, ugyanis a hét második felében jelentős lehűlés várható. A meteorológus hozzátette, néhol még fagyhat is.

Mint arról az Index is írt, szerdától lehűl a levegő, napközben már csak 8–15 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, miközben visszatérnek a gyenge hajnali fagyok is.

A közelgő lehűlés hírét Németh Lajos meteorológus is megerősítette hétfő reggel a Mokka adásában, ahol arról is kérdezték, hogy havazásra sor kerülhet-e idehaza.

A hír igaz! Csak nem itt, hanem mondjuk Szibériában vagy Finnországban. Komolyra fordítva a szót, ez a 15–20 fok közötti hőmérséklet ez abnormálisan meleg, ami februárban volt, vagy ami a hét első felében keddig, szerdáig Magyarországon lesz

– mondta erre a meteorológus.

Hozzátette, északról, északkeletről valamivel hűvösebb levegő érkezik majd a hét második felében, amely hatására a hőmérséklet is visszaesik 10–15 fokra. Németh Lajos szerint néhol még fagy is lehet, de mint mondta, „nincs dráma egyelőre”.

Azért mondom, hogy egyelőre, mert nem lehet kizárni, hogy március második felében vagy esetleg áprilisban egy erőteljesebb hideg áramlás tör majd be ide, mint ahogy az elmúlt években is sajnos ilyen előfordult, és akkor veszélyben lehetnek azok a gyümölcsfák, melyek akkor virágoznak majd

– tette hozzá a meteorológus. Mint mondta, március 15-e körül akár mínusz 5 Celsius-fok is előfordulhat még néhol az országban. 

Rovatok