Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor támogatta, a Fidesz leszavazta a vizsgálóbizottság felállítását

2024. március 5., kedd 19:48

A kegyelmi ügyben még mindig nem derült ki, hogy ki miről tudott és ki mire bólintott rá, valamint hogy mi alapján adott kegyelmet K. Endrének Novák Katalin. Ennek kivizsgálására vizsgálóbizottságot javasolt az MSZP, melyet a kormányfő támogatott, a Fidesz viszont leszavazta.

„A mai napig nem tudjuk, hogy végső soron ki hagyta jóvá K. Endre kegyelmi döntését, aki egy pedofil elkövetőt segítve kényszerítés bűncselekményben vett részt, ami miatt jogerősen elítélték, a volt köztársasági elnök azonban kegyelmet adott neki” – írta sajtóközleményében dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Szerinte elég nehezen hihető, hogy Novák Katalin egy nemleges felterjesztés ellenére mégis kegyelmet adott, Varga Judit pedig egyedül döntött volna az ellenjegyzésről.

Senki nem hiszi el, hogy nem kérdezte meg a főnökét erről

– írja az MSZP-s politikus.

Az MSZP ezért azt kezdeményezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja ki: a kegyelmi ügyben milyen gyakorlatot folytatott a kormányzat. Orbán Viktor egy parlamenti válaszában támogatta a vizsgálóbizottság felállítását, ennek ellenére az Igazságügyi Bizottság kormánypárti tagjai leszavazták ezt az előterjesztést. Arra sem adtak esélyt, hogy a parlament plénuma elé kerülhessen a kérdés. „Nem fogjuk feladni, itt az ideje, hogy kiderüljön, hogy ebben az ügyben ki hozta meg a végső döntést!” – fejezte be közleményét Tóth.

Rovatok