Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették: újabb kétmilliárd eurót szabadított fel az Európai Bizottság

2024. március 6., szerda 12:36

„Az Európai Bizottság újabb 2 milliárd eurót szabadított fel a Magyarországnak járó, eddig befagyasztott kohéziós forrásokból” – erről Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára adott tájékoztatást.

A miniszterhelyettes Facebook-oldalán azt írta: az újabb 2 milliárd euró most annak köszönhetően szabadulhat fel, hogy a bizottság egy nagyon alapos vizsgálatot követően elfogadta a magyar kormány önértékelését az oktatási és képzési rendszer, valamint a nemek közötti egyenlőség területén.

„Más szóval, ezek a tematikus felhatalmazó feltételek a bizottság álláspontja szerint is teljesülnek, aminek eredményeként Magyarország megkezdheti a költségek megtérítésére irányuló igényt a programok azon részeire, amelyekre ezek vonatkoznak” – fogalmazott.

Mint arról korábban beszámoltunk: szerdán Varga Mihály is említést tett az uniós forrásokról a Magyarországról szóló OECD-országtanulmány bemutatóján. A pénzügyminiszter azt mondta: „520 milliárd már megérkezett a számlánkra”, és azt reméli, a fennmaradó összegeket is hamarosan kiutalják.

Rovatok