Index Vakbarát Hírportál

Rokoni kapcsolatok, fizetős előkészítő – már ezekért is pluszpont jár egyes egyetemeken

2024. március 6., szerda 15:27

Sajátosan értelmezi az autonómiát néhány felsőoktatási intézmény az új pontszámítási rendszerben. Van, ahol a rokoni kapcsolatokért, míg máshol a fizetős előkészítőn való részvételért adnak pluszpontot a felvételizőknek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának több aggálya is van.

A 2024-es az oktatás szempontjából is izgalmas évnek ígérkezik: idén nemcsak az érettségi változik, hanem a felvételi pontszámítás is. Mint azt korábbi cikkünkben összefoglaltuk: az újítások egy része már tavaly életbe lépett, de a hangsúlyos elemek csak most élesednek.

A legfontosabbak 2023-ban:

A legfontosabbak 2024-ben:

Autonómia, de milyen áron?

A döntéshozók több ízben is jelezték: a változások célja, hogy az egyetemeknek nagyobb legyen az autonómiája, és saját hatáskörben dönthessenek arról, kiket akarnak felvenni. Az RTL összeállítása szerint ezt egyes intézmények sajátosan értelmezték: van, ahol a rokoni kapcsolatokért vagy a fizetős előkészítőn való részvételért is pluszpontokat osztogatnak.

Több aggálya is van a HÖOK-nak

Az új pontszámítással komoly fenntartásai vannak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK). Közleményük szerint – melyet az Economx idéz – a fentiek helyett inkább a mérhető teljesítményre, illetve a fiatalok tehetségére és szorgalmára kellene helyezni a hangsúlyt.

A HÖOK közgyűlése az alábbi állásfoglalást fogadta el:

Arról, hogy mit vár a felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium az új rendszertől, Hankó Balázs államtitkár mesélt az Indexnek. 

Rovatok